Robot voor sterilisatieafdelingen

Fri Jul 30 2021

07 30

Robot voor sterilisatieafdelingen

19/07/2021

Door Ad Spijkers

Miele-dochter gaat Nederlandse robot voor automatiseren van steriel verpakkingsproces distribueren.


     

Onlangs is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Steelco (met hoofdkwartier in Rieso Pio X, noordwestelijk van Venetië) en start-up R-Solution Medical in Barneveld. Hiermee wordt het Italiaanse bedrijf, onderdeel van de Miele-groep, exclusief distributeur van de nieuwe R-Appit-technologie in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Nederland.

R-Appit

R-Solution Medical is opgericht in 2017 met als primair doel het optimaliseren van CSA- en OK-processen om de patiëntveiligheid te verhogen. De twee oprichters vonden het de hoogste tijd om centrale sterilisatieafdelingen (CSA's) op een hoger plan te brengen, de kwaliteit en reproduceerbaarheid van het verpakken te gaan borgen en de logistiek verder te stroomlijnen.

Door het ontwikkelen van een verpakkingsrobot om het handmatige verpakkingsproces van instrumentensets volledig te automatiseren, kunnen ze hier een substantiële bijdrage aan gaan leveren.

De R-Appit gedoopte robot werd ontwikkeld voor het automatiseren van verpakkingsprocedures met verpakte trays op CSA's met hoge capaciteit. Sinds de officiële introductie in 2019 is de verpakkingsrobot geïnstalleerd in het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen en zal in oktober worden geplaatst in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch (Nederland).

Het automatisch verpakken en etiketteren van chirurgische sets door de R-Appit robot biedt aanzienlijke voordelen ten opzichte van handmatige procedures. Hierbij kunt u denken aan snelheid van uitvoering, consistentie, logistiek, minimalisering van het risico van menselijke fouten en van besmetting met behoud van de verpakkingsintegriteit.

Technische processen herdefiniëren

Voor Steelco, een van 's werelds toonaangevende fabrikanten van was-, desinfectie- en sterilisatieoplossingen in de medische, onderzoeks- en farmaceutische sector, vormt de robot een aanvulling op haar weg van herdefiniëring en technologische innovatie in het hergebruik van medische instrumenten. Dit zorgt voor verbeterde efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid voor personeel en patiënten.

Zo biedt het bedrijf de zogeheten 4D Sensor, het enige instrument dat een directe controle van de sterilisatiecondities garandeert. Een andere ontwikkeling is Power Pulse Cleaning dat de reiniging van de meest complexe instrumenten verbetert en tegelijkertijd handmatige processen vermindert.

Foto: R-Solution