Robotsorteerlijn voor komkommers

Sat Apr 27 2024

04 27

Robotsorteerlijn voor komkommers

20/10/2023

Door Ad Spijkers

Crux Agribotics in Eindhoven heeft onlangs wereldwijd zijn SortiPack Komkommer robotlijn gelanceerd.


     

Met de toenemende schaarste en kosten van arbeid zijn automatisering en robotisering cruciaal om de AGF- en tuinbouwsector schaalbaarder, duurzamer en toekomstbestendiger te maken. De SortiPack robotlijn van Crux Agribotcs voor geautomatiseerd sorteren, sorteren en verpakken genereert meer waarde voor telers en verpakkers dan alleen (arbeids)kostenbesparing.

De computervisie en kunstmatige intelligentie (AI) geleide robotlijn zorgt voor meer consistentie en voorspelbaarheid in het proces en maakt het flexibeler en schaalbaarder. De open systeemarchitectuur en geavanceerde datafunctionaliteit maken het systeem integreerbaar met omliggende systemen en dataportals. Alle gegevens zijn real-time en offline beschikbaar voor proces- en opbrengstoptimalisatie.

Komkommersorteerlijn

Na de succesvolle implementatie van SortiPack Beef Tomatoes heeft het bedrijf zijn portfolio uitgebreid naar komkommers. De SortiPack Komkommer robotlijn is een modulair systeem waarmee telers het aantal robots kunnen variëren in functie van de gewenste capaciteit en achteraf kunnen aanpassen.

SortiPack verwerkt elke komkommer individueel en bepaalt nauwkeurig het gewicht en combineert dit met geometrische gegevens uit de 3D vision-systemen. De robots verpakken komkommers individueel, waardoor het flexibeler is dan andere systemen op de markt. Het maakt het mogelijk meerdere stapelpatronen toe te passen, waarbij tevens rekening wordt gehouden met de daadwerkelijke komkommer- en verpakkingseigenschappen, zoals lengte, dikte en kromming. De komkommergerichte aanpak verkleint de kans op verspilling en schade.

SortiPack Komkommer verwerkt meerdere sorteerklassen, verpakkingstypes en productbestellingen tegelijkertijd. Hierdoor is het flexibel en ook geschikt voor centrale pakcentra. De geïntegreerde datafuncties kunnen worden gebruikt voor procesoptimalisatie of batchafrekening, maar ook voor opbrengstoptimalisatie. Alle gegevens zijn beschikbaar op het systeem en op externe bureaus via een digital twin-functie. Ze kunnen worden geëxporteerd of geïntegreerd met omliggende systemen (klimaat- of dataportals, ERP- of MES-systeem).

Individuele komkommers kunnen langs het systeem worden gevolgd en getraceerd, inclusief gedetailleerde sorteerinformatie per product, verpakking, bestelling of klant. Met extra modules kan de track en tracing worden uitgebreid en geïntegreerd met oogstgegevens.

Gereed voor de toekomst

SortiPack biedt komkommertelers en pakstations een toekomstbestendige, schaalbare en duurzame automatiseringsoplossing. Het kan worden aangepast en uitgebreid en maakt het mogelijk de productie te optimaliseren in aantal ploegendiensten, aantal dagen met een kleiner toegewijd team en met minder afhankelijkheid van individuele, menselijke observaties en beslissingen.

Foto: screenshot video Crux Robotics