Gezocht: toepassingen betaalbare robotica

Tue Mar 19 2024

03 19

Gezocht: toepassingen betaalbare robotica

20/09/2021

Door Ad Spijkers

De Igus Roibot prijs voor automatiseringsoplossingen gaat tweede ronde in.


     

Motion plastics specialist Igus zal ook in 2022 de meest creatieve toepassingen eren met de Roibot Award. De naam Roibot is niet toevallig gekozen. Het bedrijf is op zoek naar projecten die met behulp van Igus low cost automatisering en Drylin aandrijfassen een snel rendement op de investering (return on investment, ROI) konden behalen. De winnaars ontvangen een vrij te kiezen roboticapakket ter waarde van maximaal 5.000 euro. De prijs gaat naar automatiseringsprojecten die gebruik maken van betaalbare robotica en automatiseringsoplossingen van Igus. Bij de vorige editie kwamen meer dan zeventig aanmeldingen van over de hele wereld binnen.

Eerdere winnaars

De winnaars van 2019/2020 was de HTBLuVa Salzburg (Höhere Technische Bundeslehr- und Versuchsanstalt). De studenten bouwden een mobiel robotsysteem met een grijper om gevaarlijke handlingtaken op afstand uit te voeren, bijvoorbeeld in de ambachtelijke sector. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een handschoen die is uitgerust met sensoren, wat intuïtieve besturing mogelijk maakt door middel van gebaren en dat met feedback. De technici ontwikkelden een aandrijfsysteem, een batterijsysteem en een mechanisch frame voor de kosteneffectieve en onderhoudsvrije Robolink D-scharnierarm van igus.

De tweede plaats ging naar het Pick & Place systeem voor de zorgsector van Apostore uit Gelsenkirchen. Het bestaat uit een robotcel en een aanvoersysteem voor de binnenkomende bulkgoederen. De derde plaats ging naar Superwurm in Düren (tussen Aken en Keulen). Met behulp van Igus Low Cost Automation hebben de regenwormenkwekers een systeem ontwikkeld dat wormen automatisch telt en in blikken verpakt.

Volgende ronde

De Roibot-competitie 2022 is op zoek naar bestaande goedkope automatiseringstoepassingen over de hele wereld die hebben geleid tot een snel rendement op de investering. Daarbij kunnen Robolink knikarmrobots, Drylin delta robots, cartesiaanse robots en Drylin aandrijftechnologie van het bedrijf uit Keulen worden gebruikt. Een vakjury beoordeelt de concepten.

De winnaar ontvangt een vrij configureerbaar roboticapakket ter waarde van € 5.000, de tweede plaats kan voor € 2.500 kiezen voor automatiseringsoplossingen en de derde plaats voor € 1.000. De sluitingsdatum voor inzendingen is 30 april 2022. De prijs wordt uitgereikt op Automatica 2022 in München, de vakbeurs voor intelligente automatisering en robotica.

Deelnemers kunnen zich aanmelden op de website van Igus. De winnaars van de Roibot Award 2019/2020 kunt u onderstaand bekijken.

Foto: Igus