Markt voor robotmaaiers groeit

Thu Mar 28 2024

03 28

Markt voor robotmaaiers groeit

09/03/2022

Door Ad Spijkers

Vooral groei in professionele markt door aanhoudende personeelstekorten.


     

Robots hebben al de nodige jaren geleden hun weg gevonden in de groene sector: de aanleg en het onderhoud van tuinen en grote grasvelden. Robotmaaiers voor wat grotere tuinen zijn inmiddels wel ingeburgerd, maar is ook een grote professionele markt. Hierbij moet u denken aan sportvelden, parken, golfbanen, landgoederen en dergelijke. Daar gaat het om grotere oppervlakken, compleet met bomen en struiken, hagen en sloten.

Uw redactie is nog niet zo bekend met deze sector, reden voor een bezoekje aan de Groene Sector Vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg.

Goede markt

De markt voor robotmaaiers is goed, zo blijkt uit gesprekken met exposanten. Ook in de groensector is een tekort aan medewerkers, zowel bij de leveranciers (met name servicetechnici) als bij hoveniers en onderhoudsbedrijven. Voor laatstgenoemden is het aantrekkelijk om tijdrovende maar eenvoudige werkzaamheden zoals grasmaaien te automatiseren. In heel Europa is daarom sprake van een snel groeiende markt voor professionele robotmaaiers.

Op batterijen werkende robotmaaiers zijn aanmerkelijk stiller, milieuvriendelijker en vaak al snel economischer dan met de hand bediende motormaaiers. Volgens een van de exposanten zou een elektrische robotmaaier al bij één voetbalveld goedkoper zijn dan een hovenier of aannemer. Bij meerdere velden geldt niet noodzakelijk hetzelfde. Een goed sportveld moet niet alleen regelmatig worden gemaaid, maar er ook nog mooi uitzien. Sturen op GPS leidt tot strakke, elkaar nauwelijks overlappende stroken.

Robotmaaiers moeten natuurlijk wel op het gras blijven. De grenzen van het perceel worden aangegeven door een inductiekabel in de grond. Door een perceel met kabels in verschillende segmenten in te delen, kunnen meerdere robotmaaiers tegelijkertijd worden ingezet. Ze hoeven dan niet met elkaar te communiceren – wat maaiers voor de consumentenmarkt toch al niet kunnen. Voor de professionele markt zijn er modellen op de markt die wél met elkaar kunnen communiceren en elkaar aldus niet voor de wielen rijden.

Voor robotmaaiers kunt u onder meer terecht bij Stihl, Positec (Kress), Yamabiko/Belrobotics, Husqvarna en Ergon Robots. Maar het blijft niet bij robotgrasmaaiers. Links en rechts worden al wat aanzetten gegeven om ook het snoeien van heggen en bouwen te robotiseren. Maar wanneer dat commercieel beschikbaar is, is ongewis.

Graafmachines

In de groensector is soms ook graafwerk vereist. Technisch is het mogelijk om een graafmachine volledig autonoom te laten functioneren. Daar zitten echter twee bezwaren aan. Op de eerste plaats maakt regelgeving dat onmogelijk. Automatisch een sleuf graven mag en gebeurt ook wel, maar zwenken moet door een mens gebeuren. De machinist moet echter voor de volle honderd procent weten (en dat is het tweede bezwaar) dat het aan te leggen traject vrij is van kabels, leidingen, buizen, putten, enzovoorts.

Graafmachines zijn sterke apparaten en de vooral hydraulisch aangedreven graafarmen hebben een zekere reactietijd. Vaak is een obstakel al kapotgetrokken voordat een machinist of krachtregeling kan ingrijpen. De vraag uit de markt is er wel, mede door personeelstekort.

Foto: Yamabiko/Belrobotics