Autonome grote tractor voor veldwerk

Thu Oct 10 2024

10 10

Autonome grote tractor voor veldwerk

13/11/2023

Door Ad Spijkers

Claas toont op Agritechnica 2023 het prototype van een autonome grote tractor.


     

Hoge automatisering en autonomie zijn centrale, mondiaal relevante onderwerpen in tal van toepassingsgebieden in de landbouw. De Duitse landbouwmachinefabrikant ontwikkelt technologieën voor autonoom veldbeheer, zowel alleen als in verschillende onderzoeksprojecten en met partners zoals het 3A – Advanced Automation & Autonomy netwerk (waaronder het Limburgse AgXeed). Een van de toepassingsscenario's met prioriteit is praktisch veldwerk, zoals grondbewerking met grote tractoren.

Grote tractoren

Behalve met het algemene tekort aan geschoolde arbeidskrachten heeft de landbouw te maken met aan het weer gerelateerde oogstvertragingen en mechanisch onderhoud. Deze factoren leiden tot een grotere behoefte aan arbeid of naar werkcapaciteit. Hoge automatisering en autonomie kunnen helpen om dergelijke werkpieken en arbeidsintensieve landbouwprocessen te compenseren.

Grote tractoren die zijn uitgerust voor hoge automatisering en autonomie zijn vooral interessant voor bedrijven die geen klassieke agrarische robot kunnen gebruiken of waarvan de prestatieparameters niet passen in het machine- en uitrustingspark. Claas heeft een Xerion 12.590 Terra Trac uitgerust met passende sensoren zoals Lidar en camerasystemen en andere technologie voor rijstrookplanning en procesmonitoring. Er zijn al voertuigen in gebruik voor verder onderzoek en testen van verschillende componenten.

(Semi-)autonoom

De Xerion 12.590 Terra Trac met Autonomy connect is technisch uitgerust voor hoge automatisering (Autonomy connect Co-Pilot) en autonomie (Autonomy connect Auto-Pilot). Co-Pilot betekent verregaande automatisering van het werkproces, inclusief planning met behulp van Autonomy connect. Dit concept kan volledig worden geïntegreerd in het Claas connect-platform.

Met Co-Pilot neemt de chauffeur vooral controletaken op zich, terwijl functies en instellingen van trekker en aanbouwdeel vooraf worden gepland en automatisch worden verwerkt door de trekker-werktuigcombinatie. De chauffeur kan nog steeds rechtstreeks ingrijpen in het werkproces en dit vanuit de bestuurdersstoel verder optimaliseren.

AutoPilot werkt autonoom, zonder chauffeur in de cabine. De werkzaamheden zijn precies zo gepland als bij de Co-Pilot, maar de tractor is behalve van Lidar voorzien van geavanceerde technologie voor omgevingsherkenning, speciale camerasystemen en andere veiligheidstechnologie tot aan automatische reminterventie.

De Autonomy connect planningstool kan, zodra deze op de markt verkrijgbaar is, volledig worden geïntegreerd in het Claas connect internetportaal. De tool is daardoor eenvoudig en snel te gebruiken in de dagelijkse werkzaamheden zonder extra portal.

Claas wordt in Nederland vertegenwoordigd door Kamps de Wild, met hoofdvestiging in Zevenaar.

Foto: Claas