Leken moeten robots kunnen programmeren

Sat Sep 14 2024

09 14

Leken moeten robots kunnen programmeren

23/11/2021

Door Ad Spijkers

Voor een mens eenvoudige taken vergen bij robots te veel programmeerwerk. Dat moet anders kunnen.


     

Robots worden al tientallen jaren in de productie gebruikt, maar met name in het midden- en kleinbedrijf zijn ze nog lang niet vanzelfsprekend onderdeel van de beroepsbevolking. Dit heeft enerzijds te maken met veiligheidsproblemen, maar anderzijds ook met het feit dat er nog vakkennis nodig is om robots te programmeren.

Het samenwerkingsproject 'Robotics Out Of The Box' onder leiding van het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum Fachhochschule Kiel wil hier verandering in brengen. Robots moeten worden gezien als collega's, grafische tools moeten taakgericht programmeren mogelijk maken door opgeloste taken aan elkaar te rijgen.

"Robots zijn dom"

Prof.dr. Bernd Finkemeyer kan het weten: hij onderzoekt en werkt al meer dan twintig jaar op het gebied van robotica. Voor zijn benoeming aan de Fachhochschule Kiel werkte hij bij een van 's toonaangevende leverancier van robottechnologie. Hij kent de hindernissen bij het gebruik van de machines.

"Robots zijn dom. Als ik een robot wil leren hoe je bijvoorbeeld een schroef op een blok moet draaien, moet ik stap voor stap uitleggen wat je moet doen: de schroef pakken, optillen, het in de richting van het blok bewegen, enzovoorts. Dit vergt een ongelooflijk aantal individuele stappen en als ik er maar één vergeet in de programmering, zal het niet werken. Het is veel omslachtiger dan dezelfde taak begrijpelijk te maken voor een nieuwe (menselijke) collega."

Geen wonder dus dat veel kleine en middelgrote bedrijven geen gebruik maken van robots, terwijl ze er wel baat bij zouden kunnen hebben. Daar willen de samenwerkingspartners van 'Robotics Out Of The Box' verandering in brengen. Sinds de zomer van vorig jaar werken de Fachhochschule, Macio en Buchholz Hydraulik aan het verlagen van de drempel voor het gebruik van robots in de productie. Macio in Kiel is gespecialiseerd in Software Engineering & User Interface Design, Buchholz Hydraulik  is middelgroot producent van hydraulische regelkleppen in buurgemeente Schwentinental).

Grafische tools

Als 'user experience designer' bij Macio wil Sabine Hipp ervoor zorgen dat de technische uitdagingen de gebruikers niet bereiken. "De grote uitdaging is om dit complexe systeem af te breken zodat het de taal van de gebruikers spreekt. De robot moet worden gezien als een collega, dat wil zeggen dat ik op dezelfde manier met de robot kan omgaan als met een menselijke collega."

Bij projectpartner Buchholz Hydraulik voeren Hipp en Finkemeyer regelmatig tests uit met de gebruikers en krijgen zo waardevolle informatie voor hun werk. Het eindresultaat moet een programmeersysteem zijn voor middelgrote bedrijven waarmee leken na een korte trainingsperiode robottoepassingen kunnen maken en aanpassen.

Grafische tools moeten taakgericht programmeren mogelijk maken door opgeloste taken aan elkaar te rijgen. De mogelijkheden van een robot moeten uitbreidbaar zijn door kleine softwarecomponenten aan te schaffen die vergelijkbaar zijn met apps. Hiervoor wordt op termijn een bijbehorende appstore gepland. Zo kan de productiviteit van een bedrijf op een ongecompliceerde manier worden verhoogd.

Foto: Fachhochschule Kiel