Samurai sorteert afvalstromen

Thu Jan 27 2022

01 27

Samurai sorteert afvalstromen

06/05/2021

Door Ad Spijkers

De Canadese robotfabrikant Machinex heeft een order van Veolia ontvangen voor de levering van drie sorteerrobots in Bègles, nabij Bordeaux.


     

De implementatie van deze robots zal plaatsvinden als onderdeel van de moderniseringswerkzaamheden aan de installaties voor de terugwinning en verwerking van huishoudelijk afval in het grootstedelijk gebied van Bordeaux. De installatie is gepland voor herfst 2022. Deze zomer zullen al twee sorteerrobots worden geïnstalleerd op de gemoderniseerde site van Portes-Les-Valence, die eveneens wordt beheerd door Veolia voor ophaalbedrijven in de Drôme en de Ardèche.

Robots in afvalverwerking

De drie nieuwe robots bij Bordeaux zullen een nieuw enkelstroom systeem integreren dat nieuwe afvalstromen kan verwerken. Twee daarvan zullen de kwaliteitscontrole van helder PET en PE/PP uitvoeren door andere mogelijk aanwezige herstelbare en ongewenste materialen uit te materiaalstroom te halen. De derde Samurai zal op de uitvoerlijn worden geplaatst om op dit moment in het proces een maximale hoeveelheid materiaal terug te winnen.

Machinex, met hoofdkantoor in Plessisville (60 km ten zuidwesten van de stad Quebec) heeft ambities op de Franse markt. Het bedrijf heeft sinds het voorjaar van 2020 een lokale verkoper die dicht bij de klanten staat en de after-sales service beheert. Het doel van de Canadese onderneming is om samen te werken met Franse leveranciers van sorteerlijnen voor levering van apparatuur die gebruiksklaar kan worden geïntegreerd, zoals robots.

Samurai

De Samurai-robot kenmerkt zich door zijn krachtige grijpgereedschap. De Canadese fabrikant ging verder in de ontwikkeling om een krachtig zuiggereedschap te creëren dat goede grijpmogelijkheden biedt. Ongeacht de prestaties van de kunstmatige intelligentie moet de robot de aangewezen materialen bepalen, ongeacht hun vorm of gewicht. Volgens de fabrikant presteert de Samurai uitstekend om de moeilijkste verpakkingen vast te pakken, zoals grote HDPE-flessen met een onregelmatige vorm.

De robots van Machinex kenmerken zich onder meer door hun prestaties bij het oppakken en opvangen van kunststof folies films en zakken om ze te scheiden van recycleerbare grondstoffen. De huidige vierde generatie robots is ontworpen voor modulaire opbouw en om het gebruik te vergemakkelijken dankzij een beter toegankelijk bedieningspaneel.

NIet alleen robots

Behalve de Samurai-sorteerrobots ontwikkelt Machinex apparatuur zoals zijn Mach Hyspec optische sorteerders en nieuwe ontwerpen zoals Mach Vision. Dit materiaalstroomanalysesysteem, gekoppeld aan Mach Intell, biedt een goed real-time inzicht in de samenstelling van de materiaalstroom. De onderlinge combinatie van al deze hoogwaardige apparatuur wordt mogelijk gemaakt dankzij kunstmatige intelligentie. Zo kan Machinex nu complete technologische oplossingen bieden voor sorteerlijnen van de toekomst.

Machinex onderscheidt zich ook door financieringsmogelijkheden voor sorteerrobots aan te bieden: Het leasing-aanbod sluit aan op het businessmodel van zowel grote concerns als kleinere bedrijven. Klanten kunnen ook profiteren van een volledige en optimale benutting van de apparatuur gedurende de looptijd van een Mach Cloud overeenkomst, met de mogelijkheid om deze optie uit te breiden. Dit zorgt ervoor dat de klant profiteert van continue optimalisatie van de prestaties.

Foto: Machinex