xito.one: low-code voor servicerobots

Sat Mar 02 2024

03 02

xito.one: low-code voor servicerobots

30/06/2021

Door Ad Spijkers

Het SeRoNet-project in Duitsland maakt toepassingen met servicerobots eenvoudiger en voordeliger te implementeren.


     

Het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) in Stuttgart ontwikkelt in dit project een open IT-platform voor gebruikers, serviceproviders van oplossingen en fabrikanten van robotica en componenten voor servicerobotica. Met xito.one kunnen gebruikers gezamenlijk applicaties ontwikkelen en bemiddelen tussen fabrikanten, serviceproviders en klanten op basis van hun individuele eisen.

Het platform zal een ecosysteem creëren voor de ontwikkeling van robotsystemen. Het maakt herbruikbare componenten voor professionele servicerobotica-toepassingen eenvoudig toegankelijk en laat zien welke aanbieders en componenten er op de markt zijn. Op dit moment biedt xito.one al meer dan veertig componenten aan

Automatiseringsoplossingen

Met SeRoNet kunnen de inspanningen voor softwareontwikkeling in professionele servicerobotica aanzienlijk worden verminderd, aldus het instituut. Het project heeft bijvoorbeeld met succes een orderpick-oplossing geïmplementeerd in de farmaceutische logistiek waarin artikelen met verschillende vormen automatisch worden gepickt. SeRoNet richt zich momenteel op geavanceerde intralogistieke oplossingen in een breed scala van industrieën. Andere voorbeelden zijn machines met mobiele robots bij een kunststof spuitgietfabrikant en een materiaalstroomoplossing bij een automotive toeleverancier.

Deelnemers In het SeRoNet-consortium zijn Fraunhofer IPA, Forschungszentrum Informatik Karlsruhe, Technische Hochschule Ulm, Universität Stuttgart, Universität Paderborn), Kuka Deutschland, Ruhrbotics, Transpharm Logistik, Daimler TSS en Toolify Robotics. Met deze mix is het consortium goed gepositioneerd om de diverse uitdagingen bij het opzetten en realiseren van het gewenste servicerobotplatform het hoofd te bieden. De projectpartners streven gezamenlijk naar het doel om servicerobotica in Duitsland in de toekomst wereldwijd concurrerend te maken.

Marktanalyse

In het project zijn marktanalyses uitgevoerd waaruit bleek dat er een grote behoefte was aan eenvoudig te implementeren robotoplossingen. Met zijn tools voor de efficiënte implementatie van robotsystemen beantwoordt SeRoNet aan deze behoefte - van het eerste toepassingsidee tot de inbedrijfstelling. Het in het project gecreëerde online platform xito.one brengt gebruikers en aanbieders van oplossingen op een ongecompliceerde manier samen. Het platform vereenvoudigt via doelgroepspecifieke online tools de gehele projectafhandeling, van de aanvraag tot de specificatie en de implementatie met een modulair systeem tot de levering van een robotoplossing.

Tijdens de onlangs gehouden Automatica Sprint werd in de End User Challenge een beroep gedaan op het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het werd gevraagd om problemen, taken en toepassingen in te dienen die hun toegevoegde waarde kunnen vergroten door robots en automatisering. Alle deelnemende bedrijven kregen een gratis beoordeling van de haalbaarheid en de kans om hun applicatie gratis als prototype te implementeren.

Fraunhofer IPA is sinds de oprichting van de beurs traditioneel met een grote stand vertegenwoordigd in München en heeft het 'Service Robotics Demopark' al meerdere keren geïmplementeerd. Stand en demopark staan weer gepland voor de (hopelijk weer fysieke) Automatica in 2022.