Robot gaat naar de gevangenis

Mon Apr 29 2024

04 29

Robot gaat naar de gevangenis

09/11/2023

Door Ad Spijkers

In een Italiaanse gevangenis kunnen gedetineerden een innovatieve en gespecialiseerde training krijgen, gericht op automatisering.


     

De 'Lorusso e Cutugno' gevangenis in Turijn is een project begonnen dat wordt gefinancierd door de stad Turijn en gericht is op 'dimittendi'. Dat zijn gevangenen waarvan de resterende straf niet meer dan 24 maanden bedraagt. Deelnemende gedetineerden worden getraind in beta-disciplines (in het bijzonder wiskunde, robotica en programmeren), het gebruik en programmeren van industriële robots, coderen en robotlassen.

Beroepsopleiding

De gemeente probeert In deze maanden het verblijf in de gevangenis te beschouwen in overeenstemming met het grondwettelijke principe waarbij detentie een tussenstap is in het leven van een gevangene. Dat geldt ook voor de opleidingen en de dienstverlening die de stad wil bieden. Het doel is zowel om gevangenen voor te bereiden op het leven buiten de poorten, als om het recidivecijfer (dat nog steeds te hoog is voor mannelijke en vrouwelijke gevangenen) terug te dringen. Door middel van onderwijs, beroepsopleiding en menselijke training die zo gekwalificeerd en modern mogelijk is, wil de stad er voor zorgen dat mensen beter kunnen vertrekken dan toen ze binnenkwamen.

Door gedetineerden mogelijkheden voor een beroepsopleiding te bieden, kunnen ze vaardigheden opbouwen die ze kunnen gebruiken voor hun professionele en sociale re-integratie. Het aanleren van gespecialiseerde vaardigheden kan de sociale re-integratie van gedetineerden helpen bevorderen. Dit geldt ook als hun onderwijs- en werkachtergrond wordt gekenmerkt door risicofactoren, waaronder sociale marginaliteit. Op deze manier wordt de gevangenisstraf een kans voor een waardige toekomst als vrije burger.

Comau Academy, ook in Turijn, is de technische partner van het initiatief. Het bedrijf verzorgde een e.DO Learning Center, klassikale trainingspakketten en de voorbereiding van de docenten. De Academy vindt het belangrijk om bij te dragen aan een opleidingsecosysteem dat de wereld van scholen, bedrijven en instellingen verenigt. Hierdoor kan Comau bijdragen aan de groei van vaardigheden in de lokale omgeving. en nieuwe sociale en tewerkstellingmogelijkheden creëren.

De weg terug

Het project is afgelopen juli gestart en eindigt in december. Deelnemers worden begeleid op een pad om de burgerschapsvaardigheden en zachte vaardigheden te activeren die nodig zijn voor sociale en arbeidsre-integratie. Bovendien hebben de betrokkenen, die binnenkort opnieuw de beroepsbevolking zullen betreden, de mogelijkheid om een solide basis te ontwikkelen in de wereld van robotica en automatisering. Ze kunnen een vaardigheid verwerven die nauw aansluit bij de technologische veranderingen die plaatsvinden.

Het initiatief helpt het proces van inclusie te bevorderen en armoede en sociale marginaliteit te bestrijden. Opleidingstrajecten waarmee ze een baan kunnen vinden, zijn een van de meest noodzakelijke antwoorden op de behoeften van gedetineerde personen. Het verlaten van de gevangenis, na de uitvoering van iemands straf, zou een moment van verlossing moeten zijn en niet een moment van nieuwe moeilijkheden. De cursus boekt goede resultaten, wat wordt gezien als een aanbod dat zal worden uitgebreid met geplande arbeidsbemiddeling.

Foto: Comau