Igus presenteert 's werelds lichtste cobot

Fri Oct 22 2021

10 22

Igus presenteert 's werelds lichtste cobot

11/10/2021

Door Ad Spijkers

Nieuwe kunststof cobot met volledig geïntegreerde aandrijving verlaagt de drempels voor servicerobotica.


     

Met de nieuwe ReBeL presenteert Igus uit Keulen een kunststof cobot van slechts 10 kg. Met lage kosten, weinig onderhoud en eenvoudige bediening maakt de ReBeL nieuwe, innovatieve ideeën in servicerobotica mogelijk. Daarbij is de cobot bereikbaar voor kleinere bedrijven en start-ups.

De mogelijke toepassingen zijn breed, van gebruik op landbouwdrones tot mobiele ondersteuning als huishoudelijke hulp. In de zorg, in dispensers, in het veld of in fabrieken, kunnen samenwerkende lichtgewicht robots helpen bij het automatiseren van eentonige en eenvoudige taken. De nieuwe generatie van de ReBeL is ontwikkeld om dergelijke interactieve servicerobotica-concepten snel en goedkoop te kunnen implementeren.

Lichtgewicht cobot

Het hart van de kunststof lichtgewicht robot is een volledig geïntegreerde aandrijving met motor, absolute encoder, krachtregeling en controller. Elektronische componenten maken samenwerking tussen mens en robot (HRC) mogelijk. Igus vertrouwt op een dubbele encoder, waarmee een meting voor en achter het gewricht plaatsvindt om krachten en draaimomenten te herkennen en daarop te kunnen reageren.

Het gebruik van kunststof in de ReBeL resulteert in een compact, lichtgewicht ontwerp. Met een eigen gewicht van nog geen 10 kg is de robot volgens Igus de lichtste cobot op de markt. Het laadvermogen is 2 kg en hij heeft een bereik van 700 millimeter. Door de lage instapprijs (ruim onder € 4.000 inclusief besturing, ook bij kleine aantallen) en de geringe onderhoudsbehoefte van de smeermiddelvrije componenten kan de ReBeL ingezet worden waar het gebruik van robotica voorheen niet de moeite waard was.

Steeds lagere drempel

Behalve de prijs verlaagt Igus ook andere instapdrempels zoals complexiteit of inspanning. De nieuwe ReBeL kan (net als de knikarm-, delta- of lineaire robots van de onderneming) eenvoudig worden getest en bediend. Hiervoor biedt Igus gratis besturingssoftware aan. Zelfs leken kunnen de bewegingen van de robot na korte tijd bepalen en simuleren. Dit bespaart bedrijven inbedrijfstellingskosten en maakt ze minder afhankelijk van integrators.

Wie meer ondersteuning nodig heeft, kan terugvallen op de RBTXpert-service, die helpt bij het selecteren van de juiste goedkope automatiseringsoplossing. Na een gratis online gesprek met RBTXpert kan de geplande eenvoudige automatisering worden getest. Op basis van de testen kan RBTXpert vervolgens een bindend aanbod doen met een vaste prijs.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de automatiseringsmarktplaats RBTX.com, waarop componenten, hardware en software van verschillende fabrikanten te vinden zijn. Deze zijn in samenwerking getest en werken 100% met elkaar samen. Dit aanbod omvat een breed scala aan robotkinematica, camera's, gebruikersinterfaces, grijpers, vermogenselektronica, motoren, sensoren en bedieningselementen. Volgens de 'Build or Buy' aanpak kunnen klanten individuele componenten voor hun robot of kant-en-klare robotica-oplossingen configureren en direct bestellen.

Foto: Igus