Yanmar laat robot druiven besproeien

Sat Dec 04 2021

12 04

Yanmar laat robot druiven besproeien

21/10/2021

Door Ad Spijkers

Geavanceerd sproeisysteem is goed voor personele veiligheid, productiviteit, rentabiliteit en het milieu.


     

Yanmar is vooral bekend als fabrikant van motoren voor de scheepvaart, maar het maakt ook landbouwwerktuigen, met name tractoren. Recentelijk heeft de van origine Japanse onderneming een technologische doorbraak voor wijnproducenten geïntroduceerd. Het biedt nu een wijngaardrobot aan die tal van voordelen biedt voor wijnbouwactiviteiten van elke omvang, waaronder verbeterde veiligheid, productiviteit, kostenbesparingen en veelzijdigheid.

Sproeirobot

De YV01 een autonome spuitrobot werd gepresenteerd op de VITeff International Sparkling Wine Technology Exhibition, die medio oktober werd gehouden in Epernay (F). Door zijn lichte gewicht en compacte afmetingen kan het voertuig hellingen beklimmen en afdalen en zal hij de grond onder geen enkele weersomstandigheid samendrukken. Bovendien is hij gemakkelijk te vervoeren op een kleine vrachtwagen of aanhanger en kan hij een flinke hoeveelheid spuitvloeistoffen vervoeren.

De robot zorgt er met behulp van een geavanceerd sproeisysteem voor, dat wijnstokken precies worden besproeid met de exacte hoeveelheid druppeltjes. Dankzij deze technologie is de robot behalve flexibel en lichtgewicht ook milieuvriendelijk omdat hij zorgt voor nauwkeurig spuiten op wijnstokken, wat betekent dat er minder sproeivloeistof nodig is.

Het elektrostatische sproeimechanisme van Yanmar sproeit nauwkeurig en nauwkeurig planten die gezondere en schonere wijnstokken produceren. Het proces produceert een fijne stroom elektrisch geladen sproeidruppels die worden aangetrokken door de bladeren van de plant, zodat alle oppervlakken, zelfs verborgen, worden behandeld en overtollige sproeinevel tot een minimum wordt beperkt.

Toepassing

De robot kan veilig en eenvoudig worden bediend door een supervisor in de buurt en het is geschikt voor wijngaarden met smalle paden en waar de wijnstokken niet hoog zijn. Maar de YV01 is ook een goede aanvulling op grotere machines die in de grotere wijnproducerende bedrijven worden gebruikt. Door een combinatie van kostenbesparing, verhoogde productiviteit en verhoogde veiligheid op de werkplek kan YV01 de wijngaardactiviteiten voor zowel kleine als grootschalige telers transformeren.

De robot wordt aangedreven door een luchtgekoelde Honda benzinemotor van 27 pk die langdurig in het veld kan worden gebruikt. Het voertuig heeft een rijsnelheid van 4 km/u en heeft een tank van 200 dm3 voor het sproeien. : 200 liter. De robot kan verticaal hellingen tot 45% en zijwaarts tot 19 % aan.

De YV01 gaat nu een test- en evaluatiefase in. De start van de verkoop wordt verwacht in het fiscale jaar 2022. Yanmar Europe heeft zijn Europees hoofdkwartier in Almere, de landbouwactiviteiten.

Foto: Yanmar