Lascobots en compacte robotlascel

Thu Nov 30 2023

11 30

Lascobots en compacte robotlascel

23/09/2022

Door Ad Spijkers

Tijdens de Metavak en Welding Week demonstreert Yaskawa een aantal toepassingen voor het optimaliseren van lasprocessen met behulp van cobots en industriële robots.


     

De serie ArcWorld booglas robotcellen van het merk biedt al jaren een flexibele oplossing voor productiebedrijven om hun productie te verhogen. Een van de kleinste modellen uit de serie is te zien op de Metavak en Welding Week (4-6 oktober in Evenementenhal Gorinchem). De ArcWorld Mini RS (foto) is een flexibele en ruimtebesparende lascel die eenvoudig te installeren en verplaatsen is en een compacte en makkelijke optie biedt voor het vervangen of aanvullen van handmatig lassen.

Doordat de hele cel inclusief behuizing op een stabiel basisframe staat, kan de installatie snel worden geplaatst en in bedrijf genomen, zodat de gebruikers er al dezelfde dag mee aan de slag kunnen.

Weld4You

Door de combinatie van een cobot en een eenvoudige gebruikersinterface zorgt de Weld4You (verkrijgbaar via partner RoboFlex) voor eenvoud voor de gebruiker, zonder de essentiële lasfuncties uit meer dan veertig jaar laservaring te missen. Met handmatige begeleiding kan de HC10 cobot eenvoudig naar nieuwe lasposities worden verplaatst en worden geprogrammeerd. Nadat het programma is aangemaakt, kan het robottraject gecontroleerd worden en eventueel aangepast, voordat de robot begint met lassen. Een langdurig leerproces in complexe programmeeromgevingen is niet meer nodig.

Omdat de HC10 lascobot gebruik maakt van dezelfde robotbesturing als de andere industriële robots van Yaskawa, zijn ook geavanceerde functies beschikbaar zoals lasnaadzoeken, pendelen, lasnaadvolgen en meerlagenlassen. De lascobot kan daardoor ook voor complexere producten worden ingezet.

Een tweede Yaskawa lascobot is te vinden in de compacte en modulaire Siegmund-lascel. Deze lascellen zijn individueel configureerbaar en hebben een hoge beveiligingsstandaard. In combinatie met de HC10 lascobot is dit een goed alternatief of aanvulling op de handmatige lassers en brengt de constante kwaliteit van robotlassen naar productieprocessen.

Foto: Yaskawa