De University of Technology Sydney heeft een contract gekregen van de Australische Defensie om de geavanceerde brein-computer-interface (BCI) verder te ontwikkelen.
Met dit contract zullen de wetenschappers de BCI gedurende een periode van 30 maanden ontwikkelen om de snelheid, nauwkeurigheid en betrouwbaarheid te verbeteren, en om het systeem van een niveau van technologische gereedheid naar een volledig functionerend prototype te brengen.
Eén team zal de elektrische en mechanische prestaties van de grafeensensoren verder verbeteren en de schaalbaarheid van het proces demonstreren. Er zullen micropatroonontwerpen worden ontwikkeld om de sensoren te optimaliseren die op harige delen van de hoofdhuid moeten worden gedragen.
De grafeensensoren zijn geschikt voor gebruik door hun duurzaamheid, lage huidcontactweerstand en anticorrosie-eigenschappen. Ze zijn daarmee geschikt voor toepassing in veeleisende omgevingen zoals die vereist door Defensie. De sensoren zijn dun en comfortabel om te dragen en zorgen ervoor dat gebruikers zich vrij kunnen bewegen in een grote verscheidenheid aan uitdagende werkomgevingen en buiten laboratoria.
Een tweede team op het gebied van elektronica en software zal doorgaan met het aanpassen van de BCI voor gebruik met verschillende augmented en virtual reality displays. Ook zal dit team elektronische circuits en algoritmen verbeteren om de voltooiingstijd van opdrachten te verkorten. Het team zal ook op AI gebaseerde adaptieve menselijke autonomie-teaming introduceren om het begrip en het vertrouwen tussen gebruikers en autonome robots te verbeteren.
Het doorontwikkelen van de BCI zal een belangrijke stap zijn in het door gedachten besturen van robots, machines en computersystemen. Ook zal dit fysieke invoermechanismen zoals consoles, aanraakschermen en toetsenborden overbodig maken.
Dankzij het mens-autonoom team kunnen personen de BCI gebruiken via twee modaliteiten. 'In-the-loop' houdt het besturen van een robot of systeem met expliciete commando's in. Bij 'on-the-loop' wordt alleen ingegrepen in de geautomatiseerde acties van een robot wanneer de gebruiker merkt problemen op, bijvoorbeeld in complexe of snel evoluerende situaties.
Zodra de ontwikkeling van de BCI is voltooid, kan deze worden afgestemd op een breed scala aan doeleinden en sectoren. In de gehandicaptensector en de medische sector zou de breun-computer-interface bijvoorbeeld prothetische ledematen, rolstoelen en bewakingsapparatuur kunnen controleren en bedienen. In de industrie zou de BCI collaboratieve robots kunnen inzetten om repetitieve en gevaarlijke taken uit te voeren in fysiek beperkte en gevaarlijke omgevingen.
Foto: Andy Roberts