K 2022 is leidende kunststofbeurs

Fri Jul 01 2022

07 01

K 2022 is leidende kunststofbeurs

22/06/2022

Door Ad Spijkers

De jubileumeditie staat meer dan ooit in teken van technologie en actualiteit.


     

In 1952 besteeg koningin Elizabeth II de Britse troon, werd in de USA de eerste kunsthartklep geïmplanteerd en wist de musical Singin’ in the the Rain in de bioscoop miljoenen mensen te bereiken. Ook in Duitsland werd geschiedenis geschreven: van 11 tot en met 19 oktober 1952 vond de eerste K in Düsseldorf plaats. Toentertijd kon niemand vermoeden, dat deze oorspronkelijk voor de binnenlandse markt bedoelde tentoonstelling zich zou ontwikkelen tot ’s werelds belangrijkste vakbeurs voor de kunststof- en rubberindustrie.

Het begin

Van 1952 tot en met 1959 was K in Düsseldorf een pure tentoonstelling voor de Duitse industrie. Iedere geïnteresseerde kon de beurs bezoeken. Publiekstrekkers waren toen vooral producten, die het dagelijkse leven mooier en eenvoudiger maakten. De toenmalige ‘moderne huisvrouw’ richtte zich op naoorlogse producten zoals kunststof regenmantels, emmers, bakjes, placemats en nylonkousen.

Maar de kunststofindustrie specialiseerde zich. Behalve polymeren werden ook hightech kunststoffen voor speciale toepassingen in de elektronica, de geneeskunde, de automobielindustrie en de lucht- en ruimtevaart ontwikkeld. Het aandeel consumenten dat de beur bezocht nam af en in 1963 werd K een pure vakbeurs met internationale allure. Sindsdien heeft ze haar positie als ’s werelds toonaangevende beurs voor de gehele branche kunnen consolideren. In de laatste editie in 2019 reisden meer dan 220.000 vakbezoekers uit bijna 170 landen naar het evenement.

Belangrijkste vakbeurs

K zal ook in 2022 het belangrijkste informatie- en businessplatform voor de mondiale kunststof- en rubberindustrie zijn. De beurs komt op het juiste tijdstip om de branche na de veranderingen door de pandemie weer richting te geven. Als een nieuwe coronagolf tenminste geen roet in het eten gooit.

De verschillende aanbodsegmenten verdelen zich als volgt over de 18 beurshallen:

  • Machines en uitrusting (waaronder robotica): hallen 1, 3-4. 8b en 9-17
  • Grondstoffen, hulpstoffen: hallen 5, 6, 7, 7a, 8a, 8b
  • Halffabricaten, technische onderdelen en producten van versterkt kunststof: hallen 5, 6, 7, 7a, 8a, 8b

De aanbieders uit Europa en de USA zijn sterk vertegenwoordigd. Tegelijkertijd weerspiegelt K de veranderingen In de wereldmarkt: het aantal bedrijven uit Azië en de tentoonstellingsoppervlakte die zij innemen, ligt sinds jaren op een constant hoog niveau. Vooral China, Taiwan, India, Zuid-Korea en Japan presenteren zich sterk. De veelheid en internationaliteit van ondernemingen waarborgen, dat het wereldwijde aanbod van producten, oplossingen, trends en innovaties volledig wordt weergegeven.

Echter, K 2022 benadrukt haar positie niet alleen door de grote interesse van de industrie, maar ook door het thematiseren van actuele vraagstukken van onze tijd en dan in het bijzonder van de kunststof- en rubberindustrie.

Thema’s

Tijdens de vorige editie van K onderstreepten de exposanten al unaniem de noodzaak van een goed functionerende en gesloten kringloop van de waardeketen. Nooit eerder was de branche zo eensgezind over een thema en werd er zo groot ingezet op oplossingen rondom milieuvriendelijkheid, besparen van resources en afvalbeperking. Deze ontwikkeling is sindsdien in sneltreinvaart doorgegaan. K 2022 zal laten zien, dat de branche haar verantwoordelijkheid neemt, en dat kunststoffen in de toekomst niet het probleem, maar veel meer een deel van de oplossing zullen zijn. Dit is dan ook waarom er gekozen is voor de volgende drie grote thema’s van K 2022:

  • Circulaire economie
  • Klimaatbescherming
  • Digitalisering

Kunststoffen zijn nodig voor lichte bouwsystemen, elektromobiliteit en wind- en zonne-energie. Daarbij is de circulaire economie essentieel, terwijl digitalisering een onmisbare schakel is, waar het gaat om transparantie en het besparen van resources. Aan alle drie de kernthema’s zal ook in de specials van K 2022 volop aandacht worden besteed.

 

K 2022 wordt gehouden van 19 tot en met 26 oktober in Messe Düsseldorf. Er worden zo'n 3.000 exposanten uit 61 landen verwacht, die gezamenlijk het beursterrein van Düsseldorf compleet zullen bezetten. Voor meer informatie en toegangskaarten kunt u terecht bij Fairwise in Den Haag.

Foto: Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann