Dobot laat AI en robot samenwerken

Sat Mar 02 2024

03 02

Dobot laat AI en robot samenwerken

20/06/2023

Door Ad Spijkers

Engineers van het bedrijf hebben hun cobots gecombineerd met ChatGPT en toegepast in de echte wereld.


     

's Werelds populairste AI-tool heeft een krachtig taalbegrip en tekstgeneratievermogen dat menselijke woorden kan 'begrijpen'. ChatGPT kan communiceren net als de mensheid, met het vermogen om zelfs papieren, scripts en code te schrijven. Technici van de Chinese robotfabrikant Dobot probeerden uit wat er nu echt mee kan en testten twee cases.

Robot barman

Een goede barman moet goed kunnen communiceren. Hij moet zijn gasten op het juiste moment een zekere mate van comfort te bieden. In dit project hebben de ingenieurs ChatGPT in het project geïntegreerd en de koude robot getransformeerd tot een barman met een warm hart.

Ze hebben ChatGPT van tevoren getraind, waarbij we het tot in detail vertelden over de rol die het zou moeten spelen (barman), de recepten van verschillende cocktails, de smaak enzovoorts. Na de training wordt de robotbartender betrouwbaar en attent met een meer autonoom oordeel. Als een klant bijvoorbeeld verzoekt om thee in een Long Island Iced Tea-cocktail, zal ChatGPT uitleggen dat er geen thee in de Long Island Iced Tea zit, maar een mix van sterke drank en cola.

ChatGPT zal op basis van de huidige emotionele toestand van de klant zelf analyseren en beoordelen en verschillende drankjes aanbevelen om hem of haar op te vrolijken. De tool veronderstelt dat de behoeften van klanten zich moeten aanpassen op basis van de context, wat betekent dat het beter is dan de gebruikelijke AI, waar gewoonlijk wordt gereageerd met 'Ik weet niet wat je bedoelt'.

Nog belangrijker is, is dat nadat de cobot informatie over de besturingsinterface heeft verstrekt, dat traject tracking en codes worden geproduceerd voor het maken van drankjes op basis van de kenmerken van verschillende cocktails. Met de Dobot CR3- en CR5-cobots kan de barman allerlei cocktails maken.

Slimme objectsortering

In het verleden moesten ingenieurs een grote hoeveelheid code invoeren om te kunnen werken, en konden verschillende robots verschillende programmeertalen gebruiken. Met behulp van ChatGPT- en AI-technologie kunnen ingenieurs direct verbaal beschrijven wat ze willen doen. AI compileert deze invoer automatisch in machinetaal die de handen, ogen en hersenen van de robot gebruikt voor verschillende acties.

Voor een uitdaging vroegen de ingenieurs de cobot om vanaf verschillende items een pond sinaasappels te pakken. Automatisering stelt ChatGPT in staat om een reeks taken zoals fruitidentificatie, fruitgrijpen en gewichtsberekening tegelijkertijd uit te voeren om de taak te voltooien.

Wanneer hem wordt gevraagd om items op de tafel te classificeren, identificeert ChatGPT de items. Dit doet hij met behulp van een camera die de classificatietaak automatisch voltooit. Dit verhoogt de productiviteit omdat het tijd bespaart op handmatige etikettering en classificatie.

Conclusie

Uit de twee praktijkcases blijkt dat ChatGPT inderdaad kan interageren door menselijke taal te begrijpen en te leren en deze te combineren met de werkelijkheid. Het kan ook snel robotcodes genereren die overeenkomen met verschillende scenario's en gebruikersbehoeften, waardoor de ontwikkeltijd en -kosten aanzienlijk worden verminderd.

Vanuit technisch oogpunt leert het ChatGPT-model menselijke a priori kennis en neemt het allerlei fysieke waarnemingen op. Door cobots als drager te gebruiken wordt de ervaring van mens-machine-interactie en samenwerking verbeterd en worden robots slimmer en menselijker. Met deze basis heeft Dobot een eigen technisch raamwerk gevormd voor grootschalige robotmodellering.

In de toekomst zal het bedrijf blijven innoveren en doorbreken op het gebied van 'AI + robot'. Het zal geavanceerde technologieën voor collaboratieve robots toevoegen om autonome perceptie, slimme besluitvorming en fijne bediening te realiseren. Dit kan de toepassing van grootschalige modellen in geavanceerde robotproductie en commerciële dienstverlening helpen bevorderen.

Foto: screenshot video Dobot