Robotlascel helpt bij schonere houtkachels

Sun Jul 07 2024

07 07

Robotlascel helpt bij schonere houtkachels

04/07/2024

Door Ad Spijkers

Een standaard robotlascel helpt een Friese fabrikant aan een efficiëntere productie van schonere houtkachels.


     

Janco de Jong in Gorredijk is begonnen met smeedwerk zoals kandelaars en schoorsteenkappen. Toen in de jaren tachtig de oliecrisis kwam, bracht dit veel vraag naar houtkachels met zich mee. Reden voor het bedrijf om zijn eerste houtkachel te ontworpen. Het Friese bedrijf met twintig medewerkers produceert nu alleen de JAcobus houtkachel en aanverwante artikelen, 4000 stuks per jaar.

Milieuwetgeving

Zoals voor zoveel gelden steeds strengele regels voor houtkachels en uitstoot van fijnstof. Die zouden belemmerend kunnen werken voor fabrikanten, maar Janco de Jong zorgde er voor op tijd en in ruime mate aan die regels te voldoen. Als bekend wordt dat een houtkachel goed verbrandt en heel schoon is, zijn mensen geneigd om hun oude houtkachel in te ruilen.

Mensen die nu op zoek zijn naar een houtkachel kijken heel bewust naar de uitstoot van fijnstof, het rendement en de levensduur. Het speerpunt van de productontwikkeling bij Janco de Jong is om de JAcobus kachels schoner en efficiënter te maken. De verbrandingstechniek is te verbeteren door een hogere temperatuur, de zuurstoftoevoer aan te passen en wervelingen te creëren. Om de branddriehoek zo goed mogelijk te krijgen is een zoektocht en een uitdaging.

Als de productieaantallen stijgen doordat meer mensen kiezen voor de verbrandingstechniek van Janco de Jong, kan het bedrijf dankzij verschillende robots in de werkplaats gemakkelijk aan de vraag voldoen.

Efficiënter

Ontwerp, prototypebouw, productie en automatiseren van de productie gebeurt in eigen huis. Lasersnijden en bepaalde draaiwerkzaamheden worden uitbesteed. Maar plaatwerk en lassen wordt in eigen bedrijf. Sinds 2005 zit de productie in Polen, de oudste robots staan er sinds 2010. De ondersteuning en levering van onderdelen aldaar is ook goed. De belangrijkste productielocatie is nu in Polen waar een twin lasinstallatie met twee Yaskawa robots en een grote manipulator in gebruik zijn. Er is ook nog een kantbank met een Yaskawa robot ervoor. In Polen worden de JAcobus kachels gelast.

Er staat ook een lascel voor kleinere onderdelen maar de capaciteit was te krap. Nu last men daar het ene onderdeel, het andere wordt in Nederland in de Yaskawa lascel gemaakt. Het merendeel van het materiaal voor het genoemde onderdeel komt uit Nederland, waardoor het logistiek gezien efficiënter was om de laswerkzaamheden in eigen land te houden.

Nieuwe lascel

Toen het bedrijf besloot een nieuwe lascel aan te schaffen, was de stap naar Yaskawa een logische. De kant en klare lascellen van de robotfabrikant bleken de juist oplossing. Er was nauwelijks engineering nodig en omdat het een standaard oplossing is, is het prijstechnisch interessanter. Voeg daarbij de goede ervaringen met de Yaskawa robots en de goede ondersteuning, en de beslissing was snel genomen.

In de nieuwe lascel worden verschillende delen van de deuren van de kachels gelast. Het scharnier waarmee de deur in de kachel komt te hangen, de sluiting en de sponning waar het glas in komt, zijn allemaal van staal en worden in de ArcWorld cel in elkaar gelast. De acht onderdelen worden in een mal van eigen fabricaat gelegd en dan gelast.

De robot lascel is al een standaard onderdeel geworden van het productieproces. Alle verschillende deuren zijn geprogrammeerd door een medewerker die tijdens de cursus voor het eerst in contact met de robots. De robotoperators bij Janco de Jong doen naast de werkzaamheden aan de robot ook het conventionele plaatwerk zoals knippen, zagen en boren in de werkplaats.

Foto: Janco de Jong