Robot neemt zelf de lift

Thu Jan 27 2022

01 27

Robot neemt zelf de lift

14/07/2021

Door Ad Spijkers

De transportrobot van het Albert Schweitzer Ziekenhuis kan voortaan zelf de lift bedienen en bestrijkt nu bijna het gehele ziekenhuis.


     

De uit 2018 daterende transportrobot van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht neemt verpleegkundigen al veel werk uit handen. Nu het 'Robin' gedoopte voertuig ook zelfstandig de lift kan gebruiken, is het aantal mogelijkheden nog verder toegenomen. De robot rijdt zo’n 80 uur per week met onder meer bloedbuisjes en coronatesten op en neer tussen afdelingen en laboratoria. En nu wordt hij dus nog breder inzetbaar.

Robot in de lift

De leveranciers van de robot (Swisslog Healthcare) en de lift (Schindler Liften) en het ziekenhuis hebben samen gezamenlijk de techniek ontwikkeld waarmee Robin de lift kan oproepen en bedienen. Hij ziet zelfs wanneer er een bed in de lift staat en hij moet wachten op de volgende. Door de nieuwe functionaliteit kan Robin vrijwel het gehele ziekenhuisgebouw bestrijken. Hierdoor kan hij meer afdelingen bedienen die iets snel van de ene plek naar de andere willen hebben, maar verplegend personeel geen tijd heeft om te lopen of de werkplek niet kan verlaten.

De komende tijd wordt de techniek en logistiek rondom Robin nog verder ontwikkeld en verfijnd, aldus het ziekenhuis.

Bron: AD, Foto: Albert Schweitzer Ziekenhuis