Nieuwe frameloze servomotoren

Sat Mar 02 2024

03 02

Nieuwe frameloze servomotoren

21/04/2022

Door Ad Spijkers

De nieuwe generatie aandrijvingen biedt robots grotere prestaties en beter thermisch rendement.


     

Kollmorgen in Radford (Virginia) heeft nieuwe frameloze servomotoren geïntroduceerd, de TBM2G-serie. De motoren bieden functies die het ontwerp van collaboratieve, chirurgische, ruimtevaart, defensie- en andere robots vereenvoudigen. Tegelijkertijd leveren ze optimale prestaties in een lichter, compacter pakket. De nieuwe motoren vormen een aanvulling op de bestaande TBM- en KBM-serie frameloze motoren van het bedrijf.

De TBM2G-serie is het resultaat van meerdere jaren van onderzoek, testen en feedback van klanten. De motoren bieden een hoogwaardig koppel in een compact elektromagnetisch pakket. Ze maken robots mogelijk met een lager gewicht in het gewricht, een hogere belastbaarheid, een verbeterd energetisch rendement, een lagere temperatuurstijging en snellere, soepelere bewegingen.

Techniek

Frameloze koppelmotoren leveren doorgaans hun beste prestaties bij lage snelheden, maar hebben het moeilijk bij hogere snelheden. De TBM2G motoren nemen deze beperking weg door geavanceerde wikkelingen en materialen die consistent vermogen, koppel en rendement leveren over een breed snelheidsbereik.

Ze elimineren ook de dimensioneringsbeperking waarmee ingenieurs vaak worden geconfronteerd bij het gebruik van harmonic drive tandwieloverbrengingen. De nieuwe motoren zijn zo gedimensioneerd dat ze perfect passen bij gemakkelijk verkrijgbare overbrengingen, waardoor geen uitgebreide aanpassingen nodig. Dergelijke wijzigingen kunnen de engineeringtijd en -kosten verhogen en mogelijk leiden tot leverings- en kwaliteitsproblemen wanneer robots in productie gaan.

De TBM2G-serie is verkrijgbaar in zeven framematen met elk drie stapellengtes – in totaal dus 21 standaardmotoren die direct kunnen worden geïntegreerd in robotverbindingen en soortgelijke embedded apparatuur. Typische toepassingen zijn collaboratieve robots in het bereik van 3-15 kg, gevoed met 48 VDC en lager.

De motoren zijn ontworpen om met hoge snelheden te presteren zonder de 80°C-grens te overschrijden. Deze grens is doorgaans nodig om mensen die in de buurt van cobots werken te beschermen en om degradatie van vet en elektronische componenten te voorkomen. De motoren ze zijn verkrijgbaar met thermische sensoropties om te voldoen aan de vereisten van aandrijvingen en besturingssystemen die in de cobotmarkt worden gebruikt.

Distributie

Kollmorgen kan de TBM2G-motoren wereldwijd leveren, in elk volume, met snelle productietijden, betrouwbare kwaliteit en lokale co-engineeringondersteuning. In Nederland worden de motoren op de markt gebracht door SigmaControl in Barendrecht, dat ook de Sigmatek besturingen, Kontron IPC's, Sinadrives motoren en Copa-Data software op de markt brengt.

Foto: Kollmorgen