UR cobots gaan praten met Siemens TIA Portal

Tue Mar 19 2024

03 19

UR cobots gaan praten met Siemens TIA Portal

30/03/2021

Door Ad Spijkers

Universal Robots werkt aan een interface waardoor zijn collaboratieve robots kunnen praten met de TIA-omgeving van Siemens.


     

Door het integreren van de collaboratieve robots van Universal Robots in complexe machines en productieomgevingen zullen machinebouwers en systeemintegrators naadloos kunnen werken met het TIA-portaal (Totally Integrated Automation) van Siemens. De UR-cobots worden onderdeel van de Simatic Robot Library binnen de TIA-omgeving via een interpreterinterface. U moet wel nog even geduld hebben (maar dat hebt u in coronatijd toch al): de interface zal naar verwachting pas in het vierde kwartaal van 2021 zijn voltooid.

Eenvoudiger robotimplementatie

Zowel machine- en fabriekstechnici als fabrikanten met grote productiefaciliteiten zullen profiteren van de integratie van de UR-cobots met de TIA-portal. Dankzij de nieuwe interface kunnen ze straks de functionele diversiteit, nauwkeurigheid en herhaalbaarheid van de cobots toepassen binnen complexe productielijnen. Daarbij profiteren ze van alle aspecten van gedigitaliseerde automatisering - van digitale planning en geïntegreerde engineering tot transparante operaties.

Het raamwerk van TIA Portal ondersteunt gebruikers bij het plannen van uitgebreide automatiseringsprojecten. Siemens presenteerde de Simatic Robot Library in november 2020 als aanvulling op deze applicatie. Door de uitgebreide 'robotbibliotheek' kunnen gebruikers hun cobots rechtstreeks in de TIA Portal programmeren via een uniforme gebruikersinterface.

De bibliotheek omvat straks ook de collaboratieve robots van UR, waardoor het aantal bedrijven dat profiteert van de cobottechnologie aanzienlijk wordt uitgebreid. Gebruikers zullen nu in alle sectoren de UR-cobots tegenkomen in de context van complete fabrieksoplossingen. Voor Siemens komt Universal Robots als nieuwe partner net op tijd voor de start van de pilot van de nieuwe Simatic Robot Library. Het concern kan zijn klanten eind dit jaar samen met de marktleider in cobots een toekomstgerichte oplossing aanbieden.

Cobots en nieuwe technologie

Dankzij het geïntegreerde ontwerp van het TIA-portal kunnen gebruikers de UR-cobots onafhankelijk implementeren in grote productielijnen en hen functies leren zoals jog-modus of het maken van padpunten. Met de nieuwe uitgebreide bibliotheek kunnen gebruikers programmeervoorbeelden downloaden en deze gebruiken om de UR-cobots te besturen.

De cobots van Universal Robots werden altijd gekenmerkt door hun intuïtieve bediening. Hun integratie in het TIA-portaal via de Simatic Robot Library versnelt hun integratie en implementatie in complexe productielijnen. Het maakt het ook gemakkelijker om de UR-cobots te combineren met technologieën zoals Edge data-analyses of cloudservices en ze op te nemen in de bewaking van de bedrijfscondities.