MParts en Romicon samen in Bibus

Tue Apr 16 2024

04 16

MParts en Romicon samen in Bibus

09/03/2023

Door Ad Spijkers

Handelsondernemingen ontwikkelen zich na samengaan tot totaalleverancier en ontwikkelpartner, ook voor robotica.


     

Sinds begin dit jaar vormen de handelsbedrijven Mparts en Romicon één onderneming met één team, één pakket, vanuit één locatie (Lisse) onder één naam: Bibus. Het bedrijf wil binnen vijf jaar één van de grotere totaalleveranciers in de Benelux te worden voor sectoren als de machine- en apparatenbouw, de verpakkingswereld, de maritieme en medische sector.

One stop shopping

'One stop shopping' en het leveren van toegevoegde waarde zijn de belangrijkste doelen voor de korte en middellange termijn. Het totale assortiment omvat ruim 45.000 verschillende artikelen, van mechanische en pneumatische componenten tot componenten op het gebied van mechatronica, procestechniek, milieutechniek, opspansystemen, machines en robotica.

Met dit productenpakket hebben de engineers van Bibus de mogelijkheid om al in het ontwikkeltraject van projecten diverse oplossingen aan te bieden. Door oplossingsgericht mee te denken in de ontwikkelingsfase van projecten kunnen de engineers economische, veilige, kwalitatief hoogwaardige en/of innovatieve oplossingen adviseren en realiseren. Dit moet uiteindelijk resulteren in een lagere 'total cost of ownership' voor de eindklant.

Er is gestart met het uitgebreide productassortiment van beide voormalige ondernemingen, maar binnen afzienbare tijd zal meer en meer de Bibus Corporate-strategie bij Bibus BV worden geïmplementeerd, waardoor de organisatie de komende jaren gefaseerd in de rol van ‘system integrator’ groeit.

Totaalleverancier

Bibus vertegenwoordigt A-merken vanuit de hele wereld, waaronder Bansbach, ACE, Halder, Boteco, CKD, Ross, Airtac, Matrix, Mahr en Secoh. De producten zijn verdeeld over vijftien. Door het toetreden in 2022 tot Bibus Holding AG de focus van de Nederlandse vestiging de komende jaren in fasen worden verlegd van handelsonderneming naar ontwikkelpartner en totaalleverancier. De Nederlandse werkmaatschappij kan daarbij gebruik maken van de reeds aanwezige kennis en kunde bij zustervestigingen in Europa, die hier al jarenlang ervaring mee hebben.

Diverse producten uit het assortiment zijn al geschikt voor de bouw van robotica. Op het gebied van robotaccessoires vertegenwoordigt het bedrijf op niet-exclusieve basis het Zweedse merk Robot System Products (RSP). Dit bedrijf ontwikkelt en produceert gereedschapssystemen en –wisselaars, draaikoppen en draaikopwisselaars (foto), leidingdoorvoeren, slanggeleiders en andere accessoires.

Aandrijftechniek

In de Benelux start Bibus met de lancering van een omvangrijk pakket pneumatiek met 15.000 pneumatiekcomponenten van bekende fabrikanten. Bij Romicon was al veel expertise aanwezig op bovengenoemd gebied. Na integratie van deze producten binnen de ICT-structuur van Mparts kon het nieuwe bedrijf deze nieuwe producten direct aanbieden bij bestaande klanten, en visa versa. Het streven is om uit te groeien tot totaalleverancier om binnen drie tot vijf jaar organisch de overstap te maken naar ‘system integrator’.

Ook op het gebied van mechatronica worden stappen gezet. Bibus Holding heeft het distributeurschap van een aantal A-merken op dit gebied, die momenteel nog niet worden vertegenwoordigd op de Benelux-markt. De vestiging in Lisse zoekt de pakketten uit die naadloos aansluiten bij het huidige pakket, ook weer in het kader van het cross selling-concept.

Bij het selecteren van nieuwe vertegenwoordigingen wordt rekening gehouden met de huidige markttrends. Zo dient alles sneller, makkelijker, efficiënter, nauwkeuriger en op afstand bediend te kunnen worden en prijstechnisch moet het interessant blijven. In de mechatronica zal in eerste instantie worden gestart met de in- en verkoop van componenten. Medio 2024 kan naar verwachting de overstap worden gemaakt naar de bouw van de eerste subassemblages.

Oorsprong

Mparts is voortgekomen uit Systomatic dat in 1960 werd opgericht. De huidige directeur Stefan van der Beek nam het bedrijf in 2005 Systomatic over. In 2010 fuseert Systomatic met Van Veenendaal Technisch Handelsbureau. In 2014 gingen ze gezamenlijk verder onder de naam Mparts.

Romicon werd in 1995 opgericht door toenmalig directeur Gerard Wezenberg. In 2018 ging hij met pensioen en kocht Bibus Holding 70% van de aandelen. In 2022 verkoopt het inmiddels Bibus Romicon gedoopte bedrijf de laatste 30% van haar aandelen aan Bibus Holding. Op hetzelfde moment verkoopt Mparts 70% van haar aandelen aan Bibus Holding en koopt 30% van de Bibus Romicon aandelen terug.

Medio vorig jaar werden beide organisaties samengevoegd in Lisse en werd het bedrijfspand van Bibus Romicon in Wapenveld gesloten. Sinds 1 januari 2023 gaan de beide organisaties samen verder onder de naam Bibus. Het gezamenlijke productenpakket is inmiddels ondergebracht in één SAP-database, van waaruit voortaan ‘live’ documentatie kan worden geprint op elke gewenste locatie. Foto’s, werktekeningen en STEP/CAD-bestanden van bijna alle producten kunnen worden gedownload naar een eigen omgeving voor verdere verwerking. Eventuele aanpassingen in de SAP-database worden ‘real time’ doorgevoerd in de website en de webshop en worden per direct zichtbaar gemaakt voor relaties.

Foto: Bibus / RSP