Ontbramen met de robot

Sat Dec 21 2024

12 21

Ontbramen met de robot

17/03/2021

Door Ad Spijkers

Met de introductie van nieuwe ontbraamgereedschappen verhoogt Schunk het rendement van laad- en losrobots in de maakindustrie.


     

Scherpe randen, oneffenheden of uitsteeksels moeten na bewerkings- en gietprocessen betrouwbaar worden verwijderd om een braamvrij eindproduct te verkrijgen. Tot nu toe kon de vereiste kwaliteit meestal alleen worden geleverd door handmatige verwerking. Met geautomatiseerde processen kunnen gebruikers het ontbraamproces naar een hoger niveau tillen. Schunk heeft hiertoe zijn portfolio uitgebreid met gereedschappen voor door robots ondersteunde machinale bewerkingen. Dit zorgt niet alleen voor goede resultaten, maar verhoogt ook de efficiëntie, bespaart kosten en ontlast medewerkers.

In de maakindustrie wordt ontbramen meestal uitgevoerd als extra arbeidsstap met bijbehorende kosten. Tegelijkertijd worden er robotsystemen gebruikt voor het laden en lossen van werktuigmachines. Met behulp van de nieuwe Schunk-tools kan die robot ook worden gebruikt voor automatisch ontbramen. Dat kan parallel aan bewerking van het volgende werkstuk worden uitgevoerd. Dit verkort de doorlooptijd van de componenten, verlaagt de stukskosten en benut de bestaande laad- en losrobots beter.

De herhaalbaarheid van de robot garandeert consistent reproduceerbare resultaten. Door vuile, eentonige activiteiten te elimineren, is er ook meer veiligheid en ergonomie voor het personeel.

Diverse oplossingen

Met CRT, RCV en CDB heeft Schunk drie units ontwikkeld voor verschillende ontbraamtaken en biedt zo het optimale gereedschap voor elke toepassing. De pneumatisch aangedreven CRT-vijl is geschikt voor smalle en strakke gereedschapsgeometrieën. Onnodige randen kunnen nauwkeurig en zonder resten worden verwijderd, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen zoals sleuven, hoeken en groeven. De compensatiehoek van +/- 1,8 mm compenseert betrouwbaar positionele onnauwkeurigheden en toleranties van werkstuk en robot.

Doordat de vijl kan worden uitgerust met in de handel verkrijgbare vijlbladen, kan bestaand materiaal worden hergebruikt en is de overstap naar het geautomatiseerde proces volledig ongecompliceerd.

De RCV pneumatische ontbraamspindel is een robuuste product dat zijn capaciteiten bewijst bij het reinigen van ruwe en gefreesde onderdelen. Omdat verschillende roterende gereedschappen kunnen worden gebruikt, kan de RCV flexibel worden gebruikt voor verschillende ontbraamwerkzaamheden. Met een hoog koppel en een korte nalooptijd verkort de schoepenmotor de verwerkingstijd.

De CDB-unit (foto) is gemaakt voor het overschakelen van handmatig naar het geautomatiseerd bewerken. Met de unit is het gebruik van beproefde, handbediende ontbraammessen mogelijk. Er zijn geen extra investeringen in nieuwe materialen nodig. De insteltijd is kort dankzij de uniforme gereedschapshouder en de optioneel geautomatiseerde meswissel. De unit is axiaal en radiaal verstelbaar en geschikt voor het ontbramen van diverse werkstukken.

End of arm

Met de nieuwe ontbraamgereedschappen voegt Schunk meer modules toe aan zijn 'end of arm'portfolio. Gebruikers worden ook ondersteund bij het optimale procesontwerp: in het nieuwe Schunk-CoLab kunnen klanten hun applicaties van tevoren laten testen. Schunk voert daar een haalbaarheidsanalyse uit van de bewerkingstaak en vergemakkelijkt zo de overschakeling naar geautomatiseerde bewerking.