Robot met AI voor aardbeienoogst

Sun Apr 28 2024

04 28

Robot met AI voor aardbeienoogst

15/01/2024

Door Ad Spijkers

Het Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz (DFKI) ontwikkelt een aardbeienplukrobot .


     

Het DFKI presenteert tijdens de Internationale Grüne Woche (19 tot 28 januari in Berlijn) in drie hallen nieuwe technologieën voor de landbouw. Op de gezamenlijke stand van het Kuratorium für Technik und Bauwesen in der Landwirtschaft uit Darmstadt wordt een aardbeienplukrobot getoond. Speciaal voor de slimme robot is daarvoor een aantal aardbeiplanten geplant.

Bij het Robotics Innovation Center van het DFKI in Bremen (RIC) wordt in het project RoLand (Robotic Systems in Agriculture) een betaalbaar, klein en mobiel systeem ontwikkeld dat zelfstandig fruit moet oogsten. Het specifieke toepassingsscenario is de aardbeienoogst in het open veld, wat voor fruittelers een steeds grotere uitdaging vormt. Agrarische bedrijven klagen enerzijds over een afname van het aantal seizoenarbeiders, anderzijds over hogere lonen.

AI herkent rijp fruit

De oogst robot is bedoeld om degenen die helpen met de oogst te ondersteunen en hun lasten te verlichten. Indien nodig kan de robot parallel werken of ‘s nachts worden gebruikt. Het systeem maakt economische automatisering in de landbouw mogelijk. Op grotere terreinen is de inzet van meerdere robots denkbaar.

De technische onderdelen van de aardbeienplukrobot zijn een mobiel platform, een fruitherkenningssysteem en een oogstgrijper. Tijdens de Grüne Woche wordt het systeem in eerste instantie getoond met slechts één grijparm. Op termijn zijn aan beide zijden grijpers gepland (illustratie).

Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) herkent de robot welke vruchten rijp genoeg zijn om geplukt te worden. Deze AI-methodiek kan potentieel ook worden overgedragen op andere fruitsoorten. Een van de uitdagingen voor de onderzoekers is om de robotarmen rijpe aardbeien netjes van de stengel te scheiden, maar ze daarbij niet te pletten. Deze problemen worden momenteel in het project aangepakt. Het doel aan het eind van het project is om met elke grijper in zes seconden een aardbei te plukken, dus in totaal één per drie seconden. Dit komt grofweg overeen met de menselijke plukprestaties.

RoLand

Het robotsysteem wordt ontwikkeld in het RoLand-project, dat wordt gecoördineerd door het Robotics Innovation Center van de DFKI Bremen. Het project wordt gefinancierd door het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft over een periode van ruim drie jaar. Ook bij het project betrokken zijn het Forschungs- und Transferzentrum (FTZ) van Hochschule für Angewandte Wissenschaft (HAW) Hamburg, Othmerding Maschinenbau in Ascheberg-Davensberg (15 km zuidelijk van Münster) en Glantz Erdbeerhof in Delingsdorf (aan de noordoostkant van Hamburg).

Ill.: Meltem Fischer, DFKI