Etiketteerrobot wint Roibot Award van Igus

Sat Apr 27 2024

04 27

Etiketteerrobot wint Roibot Award van Igus

28/10/2022

Door Ad Spijkers

Een terugverdientijd van 16 tot 24 maanden en een foutenpercentage van nul overtuigden de jury van de robotica-competitie.


     

Bij het MKB maar ook bij grote industriële spelers zijn steeds meer eenvoudige en betaalbare automatiseringsoplossingen te vinden. Elke twee jaar bekroont Igus in Keulen de meest creatieve toepassingen met de Roibot Award. Dit jaar mochten de uitvinders van een etiketteerrobot, de ontwikkelaars van een volautomatisch containersysteem voor het kweken van groenten en kruiden en de ontwerpers van een behangmachine de felbegeerde prijs vieren.

De focus van de wedstrijd ligt op goedkope automatiseringsoplossingen zoals deltarobots, cartesiaanse robots of knikarmrobots van Igus. Het belangrijkste beslissingscriterium voor de jury is een snelle terugverdientijd. In totaal 110 inzendingen uit twintig landen tonen de diverse toepassingsmogelijkheden van goedkope robotica.

Winnaars

In de tweede editie van de wedstrijd won MFG Technik & Service in Kranzberg (45 km noordelijk van München) met zijn labelrobot LabelMonkey behalve de eerste plaats ook robotcomponenten ter waarde van € 5000. Een Robolink DP meerassige gelede robot van € 7700 fungeert als het hart van het systeem. Met twee printmodules zorgt het ervoor dat pallets betrouwbaar worden geplakt met etiketten voor de logistiek. De LabelMonkey is een goedkoop en eenvoudig hulpmiddel voor de eindgebruiker. Het geschatte investeringsrendement van het systeem is 16 tot 24 maanden, wat de robot voor veel logistieke dienstverleners aantrekkelijk maakt.

De toename van extreme weersomstandigheden, de opslag van oogsten en lange transportroutes baren veel agrarische ondernemers zorgen. Het Oostenrijkse Farmionic heeft zichzelf daarom als doel gesteld, dat de ingenieurs de moestuin van de toekomst ontwikkelen. Het resultaat is een volautomatisch en grondstof besparend containersysteem voor het kweken van groenten en kruiden, met 24/7 beschikbaarheid waar ook ter wereld. Een Robolink DP-robot neemt alle taken op een zevende as over, van het planten van het zaad tot het oogsten. De kosten van het robotsysteem bedragen € 11.200 euro, de terugverdientijd is 13 tot 15 maanden. De uitvinding werd bekroond met de tweede plaats.

Tapo-fix uit Wolfsburg behaalde de derde plaats. De fabrikant van behangapparatuur voor doe-het-zelf en handwerk heeft een zeer betaalbare automatiseringsoplossing ontwikkeld voor het aanbrengen van lijm op metaal met behulp van een portaalrobot. De aanschafwaarde bedraagt € 6700. Om de medewerkers te ontlasten neemt de doseerrobot deze taak over. Hij werkt nauwkeurig en hand in hand met het personeel. Zo kan het bedrijf tot € 8000 per jaar besparen.

Foto: Igus