Cobot test tien jaar gebruik koffiemolen

Sun Apr 28 2024

04 28

Cobot test tien jaar gebruik koffiemolen

04/03/2024

Door Ad Spijkers

Een Kuka cobot hielp bij de kwaliteitstesten van een nieuwe koffiemachine. Zijn taak: 55.000 keer koffie wegen en malen.


     

Het Beierse bedrijf Gronbach is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van technische samenstellingen of complete producten, zoals koffiemachines, inductiekookplaten, stoomkokers en nog veel meer. Onder de merknaam Ligre betreedt het bedrijf nu de markt als fabrikant van hoogwaardige machines voor de koffiebereiding.

Cobot

Een functie van een koffiemachine in het consumentensegment is de mogelijkheid om de hoeveelheid te malen koffie op de gram nauwkeurig vooraf in te stellen. Daartoe onderwierpen de onderzoeks- en ontwikkelingsexperts van de vestiging in Niederndorf (bij Kufstein in Tirol) de nieuwe koffiemachine aan een intensieve kwaliteitscontrole. Daarvoor bouwden ze een testopstelling die sterk leunt op een LBR iisy cobot van Kuka.

Een voordeel van de LBR iisy is de eenvoudige programmering. De cobot is met de hand te besturen en kan met een simpele druk op de knop de gewenste taken aanleren. Dankzij de intuïtieve bediening biedt de cobot flexibele toepassingsmogelijkheden en werkt hij nauwkeurig en herhaalbaar. De cobot-oplossing biedt voor Gronbach de flexibiliteit die nodig is in een testlaboratorium.

Andere industriële robots met complexe zekeringsstructuren zouden voor testseries zoals de onze uitgesloten zijn door de hoge inspanning die ermee gepaard gaat. De kosten zouden niet in verhouding staan tot de kosten tot de relatief korte gebruiksduur.

Continue cyclus

De onderliggende aanname was dat de koffiemachine over een levensduur van zo’n tien jaar zo’n 500 kg koffie zou verwerken. Om correcte testresultaten te verkrijgen, moest de testopstelling zo nauwkeurig, herhaalbaar en snel mogelijk zijn. De resultaten moesten betrouwbaar zijn en de opgedane kennis moest worden meegenomen in toekomstige ontwikkelingen en verbeteringen. Dat is natuurlijk een mooi klusje voor een robot.

Voor de twee maanden durende test voerde de LBR iisy Cobot 55.000 koffiemaal- en weegprocessen uit met het portafilter van de koffiemachine in continu bedrijf. Het volledig geautomatiseerde proces werd gelogd, waardoor afwijkingen snel konden worden opgespoord en de kwaliteit kon worden gewaarborgd.

Warming-up

De koffiemachine werkte zo goed, dat de levensduur na gesimuleerd gebruik van meer dan tien jaar vrijwel geen tekenen van slijtage vertoonde, waardoor hij aanzienlijk langer mee zou gaan. Het verwerken van 55.000 proefmalingen stelt niets voor voor de cobot nauwelijks noemenswaardig, aldus Gronbach. Hij is nog maar net goed ingelopen, aldus Kuka, verwijzend naar de miljoenen cycli die Kuka robots standaard realiseren.

In de toekomst zou de cobot ook ingezet kunnen worden bij andere kwaliteitscontroles bij Gronbach. Het R&D-team van het bedrijf is er zeker van dat dit gebruik van de LBR iisy niet de laatste zal zijn. De automatiseringstechnici denken al na hoe de cobot hen kan ondersteunen bij verdere kwaliteitscontroles en processen.

Foto: Kuka