Hogere nauwkeurigheid voor GoFa cobots

Sat Sep 28 2024

09 28

Hogere nauwkeurigheid voor GoFa cobots

26/09/2024

Door Ad Spijkers

Nieuwe functie voor cobot van ABB Robotics zorgt voor snellere implementatie en efficiëntere productie.


     

ABB Robotics heeft Ultra Accuracy gelanceerd, een nieuwe functie voor zijn GoFa cobot-familie. Volgens het concert levert dit het hoogste niveau van precisie dat beschikbaar is in cobots, wat een meer dan tien keer grotere padnauwkeurigheid mogelijk maakt in vergelijking met andere cobots op de markt.

Hoge nauwkeurigheid

Met zijn prestaties voldoet Ultra Accuracy aan de eisen van toepassingen waarbij exacte positionering cruciaal is voor het behoud van productkwaliteit en operationele efficiëntie. Toepassingen zijn onder meer het lijmen en afdichten in de productie van consumentenelektronica, laserlassen van auto-onderdelen, composietmateriaallagen in de lucht- en ruimtevaartproductie en precisielasersnijden in metaalbewerkingsprocessen. De functie kan ook worden gebruikt voor nauwkeurige positionering van additieve lagen bij het bouwen van prototypes in 3D-printen en voor het uitvoeren van nauwkeurige kwaliteitscontroles in metrologietoepassingen.

Extra voordelen zijn de combinatie van precisie met snelheid en een volledig bewegingsbereik. In tegenstelling tot conventionele 2D-portaalsystemen die traditioneel worden gebruikt in de elektronicaproductie, bieden GoFa-cobots volledige 6D-beweging over hun gehele werkruimte. Dit kan zonder dat extra kalibratiewerk nodig is, wat de flexibiliteit en mobiliteit biedt om een breder scala aan taken uit te voeren.

Ontwerp

Het compacte en draagbare ontwerp van GoFa zorgt ervoor dat de cobot eenvoudig kan worden geïntegreerd in bestaande productielijnen zonder dat er dure aanpassingen nodig zijn. GoFa met Ultra Accuracy kan in bedrijf worden gesteld met minimale installatie- en implementatietijd, omdat de kalibratie in de fabriek wordt uitgevoerd vóór levering.

De combinatie van Ultra Accuracy en de engineering software RobotStudio maakt het mogelijk om applicaties offline te programmeren, met een 99% match tussen simulatie en realiteit. Dit elimineert de noodzaak voor aanpassingen en biedt een nauwkeurige en efficiënte implementatie. De Ultra Accuracy-functie is beschikbaar voor nieuwe GoFa's en als retrofit-optie voor bestaande GoFa-cobots.

Foto: ABB Robotics