Kuka Scara-robot met 12 kg draagvermogen

Fri Apr 19 2024

04 19

Kuka Scara-robot met 12 kg draagvermogen

12/09/2022

Door Ad Spijkers

De robotfabrikant heeft vier standaard- en drie cleanroom-uitvoeringen van de KR-serie ontwikkeld. Ze kunnen tot 12 kg bewegen.


     

Het succes van elektromobiliteit en hernieuwbare energie heeft de vraag naar Scara-robots voor een hogere draaglast met meer reikwijdte sterk verhoogd. Hiervoor heeft Kuka vier standaard- en drie cleanroom-uitvoeringen van de KR Scara ontwikkeld, die tot 12 kg kunnen bewegen. Ze worden tegen het einde van het jaar voor het eerst geleverd.

Sterkere robotarmen

Scara-robots die de categorie draagvermogens tot 12 kg dekken, worden momenteel vooral in Azië gebruikt. Maar ook in andere regio's van de wereld stijgt de vraag. Of het nu gaat om elektromobiliteit, bijvoorbeeld bij het stapelen in de accuproductie, voor fabrikanten van fotovoltaïsche installaties, bij de montage van onderdelen of bij het verpakken van medicijnen: Scara-robots met hun vier assen zijn veelzijdig toepasbaar in de automatisering en bij pick-and-place-taken en voeren monotone taken met uiterste precisie uit.

De nieuwe KR Scara-uitvoeringen bieden in de deze categorie dezelfde voordelen als de bestaande KR Scara-serie: korte cyclustijden, hoge herhaalnauwkeurigheid en compact ontwerp.

Zowel de standaardmodellen tot 12 kg als de robots voor cleanrooms zijn leverbaar in drie verschillende reikwijdtes, met 650 mm, 750 mm en 850 mm reikwijdte. De standaardmodellen hebben cyclustijden van slechts 0,40 s tot maximaal 0,42 s. Ook de uitvoeringen voor cleanrooms zetten in op snelheid en bereiken cyclustijden van 0,42 s tot 0,44 s. Om speciale verpakkings- en ook bin-picking-taken te kunnen uitvoeren, is deze Scara-robot met 750 mm reikwijdte bovendien verkrijgbaar in de variant Z600 met extra lange Z-as. Deze heeft een slaglengte van 600 mm, 200 mm meer dan andere uitvoeringen van deze serie.

Voor cleanrooms

De positieherhaalnauwkeurigheid bedraagt +/- 0,025 mm, zelfs bij snelle bewegingen. Doordat de nieuwe uitvoeringen van de KR Scara bij temperaturen van 0°C tot 45°C werken en een massa van slechts 50 kg hebben, is  gebruik in verschillende productieomgevingen mogelijk. Omdat de kabelgeleiding binnenin loopt, zijn de nieuwe uitvoeringen van de serie compact en gemakkelijk te reinigen. De standaarduitvoeringen komen overeen met beschermingsklasse IP20, de uitvoeringen voor de cleanroom met beschermingsklasse IP54 en de cleanroom-klasse ISO 5.

Foto: Kuka