Koppelingen voor robotica-toepassingen

Mon Apr 29 2024

04 29

Koppelingen voor robotica-toepassingen

11/07/2023

Door Ad Spijkers

De balgkoppelingen van Ruland bieden een goede oplossing voor chirurgische, magazijn- en industriële robotica-toepassingen.


     

De koppelingen hebben een groot koppel,-zijn torsiestijf en kunnen verschillende soorten uitlijnfouten opvangen. Ruland produceert vierdelige balgkoppelingen voor encoders en zesdelige balgkoppelingen voor lichte krachtoverbrenging, zoals het aansluiten van een stappen- of servomotor op een schroef. Hierdoor kunnen robotontwerpers standaard koppelingen gebruiken bij het ontwerpen van de meeste systemen.

Techniek

Ruland vervaardigt de balgkoppelingen uit één stuk aluminium of roestvast staal, wat resulteert in een spelingvrij ontwerp en een onderhoudsvrije levensduur. Door middel van meerdere sets spiraalvormige sneden kunnen de koppelingen verschillende soorten uitlijnfouten op vangen, waaronder hoek-, parallelle en axiale fouten en complexe fouten die worden veroorzaakt door frequent starten en stoppen. Het ontwerp maakt een hoger koppel en een grotere torsiestijfheid mogelijk dan gewone koppelingen met slechts één enkele balg. Ruland produceert de koppelingen uit aluminum 7075 voor een lage traagheid en van RVS 303 voor een hoger koppel.

De zesdelige koppelingen uit de F-Series hebben twee sets van drie balgen, waardoor ze de nauwkeurigheid, herhaalbaarheid en betrouwbaarheid van robotsystemen waarborgen. Ze zijn groter in omvang dan de vergelijkbare koppelingen met vier balgen, waardoor ze een hoger koppel en meer torsiestijfheid kunnen bieden. De klembalgkoppelingen van deze serie worden geleverd met Rulands eigen Nypatch anti-vibratie hardware om te voorkomen dat schroeven loskomen tijdens het gebruik.

De vierdelige koppelingen uit de P- en MW-Series hebben twee sets van twee balgen, waardoor ze meer flexibiliteit en minder lagerbelasting bieden dan het type met zes balgen. Ze hebben ook kortere lengtes, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen met beperkte ruimte, zoals encoders. De MW-Series koppelingen hebben nominale metrische afmetingen om beter aan te sluiten bij systemen met metrische componenten.

Uitvoeringen

Ruland levert de koppelingen met een klem- of stelschroef naafbevestiging in inch-, metrische en inch-naar-metrische combinaties, variërend van ⅛" tot ¾" en van 3 mm tot 20 mm. Op aanvraag zijn ook niet-standaard ontwerpen zoals geanodiseerde uitvoeringen, niet-standaard boringen en speciale toleranties beschikbaar. De koppelingen zijn in overeenstemming met RoHS3 REACH en conflictmineralen.

De componenten worden geproduceerd door de fabriek van Ruland in Marlborough, Massachusetts. Distributiepartner in Nederland is Spruit Aandrijftechniek in Alkmaar.

Foto: Ruland