Rolstoelrobot voor senioren

Tue Oct 15 2024

10 15

Rolstoelrobot voor senioren

06/07/2022

Door Ad Spijkers

Verbeterde technologie en communicatie komt senioren en mensen met een mobiliteitsbeperking ten goede.


     

Drie studenten aan de Hochschule für angewandte Wissenschaften Würzburg-Schweinfurt wilden een rolstoelrobot voor senioren bouwen, zelfstandig rijdend met spraakcommando's, bijvoorbeeld in de tuin. Ze hebben een eenvoudige applicatie ontwikkeld waarmee senioren zich door een instelling kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld naar hun eigen kamer, de eetkamer of het terras.

Veel zorginstellingen kampen met een personeelstekort. Senioren kunnen met deze robotrolstoel niet alleen autonoom naar bepaalde bestemmingen binnen een instelling gaan. Ze kunnen ook een korte slaappauze nemen in de gewenste ligpositie en lopen dankzij de speciale stoelvulling niet het risico op doorligwonden (decubitus).

Autonome rolstoel

Elektrische rolstoelen bestaan al. Ze worden meestal bediend met een joystick, in sommige gevallen met een smartphone via een app. De meeste ouderen hebben die laatste optie echter niet. De aanpak was om de stoel uit te rusten met geschikte sensoren zodat deze eerst een complete kaart van de omgeving kan maken. Vervolgens kan de rolstoel deze kaart kan gebruiken om autonoom van A naar B te navigeren. Als dat lukt - en de eerste pogingen zijn veelbelovend geweest - zouden senioren (en mensen met een mobiliteitsbeperking) een heel nieuw niveau van vrijheid krijgen.

Na de voltooiing van de autonome rolstoel is er een klein trainingsprogramma gepland om zorgverleners en bewoners in instellingen te leren hoe spraakopdrachten kunnen worden gegeven en welke opties voor hen beschikbaar zijn.

Praktijktests

Niet alle functies en uitgevoerd zoals de studenten van de Hochschule hadden gepland, kunnen worden uitgevoerd. Op basis van talrijke proefritten in het Wilhelm-Löhe-Haus van de Diakonie Schweinfurt en een bijbehorend protocol, hebben de studenten punten op een rij gezet die ze zouden willen verbeteren als ze terug zijn op de Hochschule, zoals de route van de rolstoel.

Tot nu toe beweegt het voertuig altijd in het midden van het pad in een gangpad. De rolstoel stopt in plaats van de juiste uitwijkactie te ondernemen als een andere persoon door de gang komt. Doordat de kamers binnen de instelling vooraf gescand zijn, kan de rolstoel en het gebruik ervan verder geperfectioneerd worden.

Dankzij de goede samenwerking met de medewerkers van het Diakonisches Werk Schweinfurt kon het concept aldaar worden getest. Volgens de afdeling intramurale ouderenzorg van deze instelling zullen seniorenvoorzieningen in de toekomst nog meer communicatiefuncties krijgen om mensen de best mogelijke zorg te kunnen bieden. Behalve de documentatie van de maatregelen of de individuele warmte-instellingen via radiatoren of zonneschermen omvat dit de individuele zorg voor de mensen en hun grootst mogelijke mobiliteit.

Foto: Katja Bolza-Schünemann