Componenten voor veiliger mobiele robots

Sat Mar 02 2024

03 02

Componenten voor veiliger mobiele robots

24/11/2021

Door Ad Spijkers

Pepperl+Fuchs introduceert enkele systemen om mensen en robots veilig te laten samenwerken.


     

Allereerst ontwikkelde het bedrijf (met Nederlandse vestiging in 's-Hertogenbosch) een veilig ultrasoon sensorsysteem met duidelijke eliptische geluidskegel die optimale gebiedsbewaking garandeert. Het USi-veiligheidssysteem zorgt voor bescherming dankzij de specifiek ontwikkelde robuustheid van zijn ultrasone sensoren. De scheiding van de sensortechnologie met de besturingsinterface maakt een compact ontwerp mogelijk, zodat de componenten ook in beperkte ruimtes inzetbaar zijn.

Ultrasone sensoren

Behalve voor toegangscontrole in beveiligde zones kan het USi veiligheidssysteem worden ingezet in toepassingen van autonome machines zoals robots en zelfrijdende transportsystemen. Volgens de fabrikant is dit het enige ultrasone systeem met een veiligheidsniveau Category 3 PL d volgens EN ISO 13849.

De ultrasone transducers van het USi-systeem voldoen aan beschermingsklasse IP69K en zijn daarmee geschikt voor gebruik buiten. Ook reiniging onder hoge druk vormt geen probleem. De geluidsgolven van de ultrasone transducers hebben een elliptische vorm, waardoor een groot detectiebereik mogelijk is. De veiligheidsarchitectuur is gebaseerd op continue tweekanaals elektronica met fail-safe uitgangen en twee microcontrollers die elkaar bewaken. Op één besturingsinterface kunnen twee sensorunits worden aangesloten.

Eén vision-platform

Vision sensoren worden meestal ontwikkeld voor specifieke taken. Bij het nieuwe SmartRunner Explorer 3-D productgamma van Pepperl+Fuchs is dat niet het geval. Deze oplossing geeft een nauwkeurige werking die in diverse toepassingen haar nut kan bewijzen. Omdat de technologie in staat is om grote datahoeveelheden te verwerken, openen zich nieuwe applicatiemogelijkheden.

De twee versies van het product—Stereo Vision en Time of Flight (ToF)— zijn geënt op hetzelfde platform, met eenzelfde behuizing, dezelfde gebruikerssoftware en data-uitgangen. De kosten voor ingebruikname worden zo gereduceerd.

Stereo vision is bijvoorbeeld geschikt voor het controleren van drankkratten met net afgevulde flessen. Deze versie beschikt over twee hoge resolutie camera's die een nauwkeurig 3-D puntenwolk creëren. Deze techniek kan worden ingezet om vooraf gedefinieerde objecten te controleren en te tellen, of voor het detecteren van amorfe objecten.

De Time of Flight versie van de sensor beschikt over een camera met VGA resolutie (640 x 480 pixels) en een meetfrequentie van 30 Hz. Deze technologie is geschikt voor toepassingen die een groter meetbereik en korte reactietijden vereisen. Als toepassingsvoorbeeld valt te denken aan automatische voertuigsystemen (foto).

Foto: Pepperl+Fuchs