Robots verbeteren afdichtingsprocessen

Tue Oct 03 2023

10 03

Robots verbeteren afdichtingsprocessen

11/08/2022

Door Ad Spijkers

Dürr Systems heeft een oplossing ontwikkeld die de mate van automatisering verder verhoogt en handmatige tussenkomst sterk vermindert.


     

Stations voor het afdichten van de naden, die voorafgaan aan het lakproces in de autofabricage, zijn al sterk geautomatiseerd. Op moeilijk bereikbare plaatsen op het lichaam worden de afdichtingsprocessen echter nog steeds met de hand gedaan. Dürr Systems in Bietigheim-Bissingen (25 km noordelijk van Stuttgart) heeft een oplossing ontwikkeld die de mate van automatisering verder verhoogt en handmatige tussenkomst sterk vermindert. Met de nieuwe EcoSealJet Pro applicator en verbetering van het productieproces gaan maximale precisie en constante kwaliteit hand in hand met kosteneffectieve en milieuvriendelijke materiaalbesparingen.

Afdichting aanbrengen

De nieuwe applicator wordt gebruikt waar de automatisering tot nu toe zijn grenzen heeft bereikt. Daarbij gaat het niet alleen om moeilijk bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld in de motorruimte of op de lamphuizen, maar ook waar de automatische PVC-toepassing te maken heeft met bijzondere contouren, boringen, bouten en andere obstakels.

Voor gemakkelijke toegang tot moeilijke carrosseriedelen kunnen de afstand en hoek van de robotgestuurde applicator variabel worden aangepast. Om het afdichtingsmateriaal met constante precisie en kwaliteit op het koetswerk aan te brengen, worden de naalden afzonderlijk verwisseld. Elke naald kan het materiaal in stralen of individuele druppels door de applicatiesproeiers aanbrengen. Het variabel en frequent schakelen van de naalden is afhankelijk van de snelheid van de robot en de hoeveelheid aan te brengen materiaal.

Dit maakt de applicator flexibel. Hij kan worden gebruikt voor naadgeometrieën met een grote verscheidenheid aan dichtheden en breedtes, die een scherpe en oversprayvrije afwerking hebben. Deze nauwkeurigheid bij het aanbrengen en de mogelijkheid om de dikte van het materiaal naar wens te variëren, zorgt ervoor dat er geen afdichtingsmateriaal wordt verspild. Het individueel verwisselen van de naalden voorkomt ook dat het materiaal zich bij de naadverbindingen verdubbelt.

Het verminderde materiaalgebruik is niet alleen een voordeel qua kosten: de een lagere materiaaldikte leidt ook tot een lager totaalgewicht van het voertuig. Doordat met de nieuwe applicator aanbouwdelen, bouten of boringen achterwege kunnen blijven, behoren tijdrovend en materiaalintensief maskeren en reinigen ook tot het verleden. Deze vervolgprocessen kunnen daardoor worden verminderd of geheel worden geëlimineerd.

Leeralgoritmen

Het verhogen van de mate van automatisering bij het afdichten is ook een voordeel voor de ergonomie van de werkplekken, voor kostenefficiëntie en milieubescherming. Ook hier speelt procesoptimalisatie een grote rol, die enerzijds wordt gewaarborgd door de permanente bewaking van afzonderlijke componenten zoals pompen, temperatuurregelaars, doseerapparaten of kleppen.

Aan de andere kant vertrouwt Dürr op AI om productieprocessen te verbeteren: met het softwarepakket DXQequiment.analytics kunnen machinegegevens worden geanalyseerd, kunnen kwaliteitsproblemen in realtime worden geïdentificeerd en kunnen onderhoudsvereisten worden geoptimaliseerd. Hierdoor worden toekomstvoorspellingen, bijvoorbeeld van een productdefect of de noodzaak van onderhoud van een systeemonderdeel, in de loop van de tijd steeds nauwkeuriger. De intelligente machine learning-algoritmen ondersteunen het onderhoud en leiden zo tot een zo hoog mogelijke beschikbaarheid van het systeem.

Foto: Dürr Systems