Safelog en Opteran met nieuwe locatiebepaling

Tue Oct 22 2024

10 22

Safelog en Opteran met nieuwe locatiebepaling

31/07/2024

Door Ad Spijkers

De innovatieve visuele locatiebepalingstechnologie is gebaseerd op het repliceren van insectenhersenen.


     

Opteran Technologies in Londen en Safelog in Markt Schwaben (30 km oostelijk van München) implementeren een nieuwe locatiebepalingstechnologie. Volgens de bedrijven overtreft de nieuwe technologie bestaande systemen zoals Lidar of methoden zoals SLAM in termen van robuustheid, efficiëntie en flexibiliteit. Naar verwachting zullen in 2025 de eerste transportrobots ermee worden uitgerust.

Geïnspireerd door natuur

In de loop van de evolutie hebben insecten complexe vaardigheden ontwikkeld op het gebied van navigatie, het vermijden van botsingen en communicatie. Na tien jaar onderzoek is Opteran er in geslaagd de werking van het insectenbrein te ontcijferen en dit te repliceren in de robotautonomiesoftware Opteran Mind. In plaats van vooraf opgenomen kaarten te gebruiken zoals traditionele locatiebepalingstechnologieën, gebruikt het systeem mechanismen uit de biologie en computer-neurowetenschappen voor lokalisatie. Opteran noemt deze aanpak 'natuurlijke intelligentie'.

Het systeem is klein en zuinig met energie en heeft een lage massa. In tegenstelling tot andere benaderingen van machine learning zijn geen data nodig om een robot te besturen. In plaats daarvan is Opteran Mind puur visuele software, zonder controlecentrum, netwerk en training op de achtergrond. De oplossing vereist ook geen extra infrastructuur zoals magnetische tracks, QR-codes of reflectoren, wat de start van het project versnelt.

Integratie in mobiele robots

Vanaf 2025 zal Safelog de lokalisatiesoftware integreren in zijn mobiele robots. De samenwerking met Opteran omvat het verder optimaliseren van Opteran Mind op basis van ervaringen uit de praktijk. In plaats van steeds meer data te verzamelen, produceert de oplossing vrijwel helemaal geen data. Absolute basistechnologieën zijn voldoende om het systeem stabiel te laten werken.

Andere visuele SLAM-oplossingen met een camera kosten tot $5.000, of Lidar SLAM wordt aangeboden voor ongeveer $3.000. Opteran heeft genoeg aan een CPU in het prijssegment onder de $20 en camera's voor minder dan $30. Opteran past daarmee goed bij de lean robotica aanpak van Safelog. Diens mobiele robots gebruiken zo weinig complexe technologie als de taak toelaat.

Foto: Safelog