Kion Group investeert in AI

Tue Mar 19 2024

03 19

Kion Group investeert in AI

04/10/2021

Door Ad Spijkers

Voorspellingssoftware biedt holistische oplossing voor energiebeheer bij gebruikers.


     

De Kion Group (onder meer Linde, Still, Dematic) vertrouwt op milieuvriendelijke intralogistieke oplossingen. De onderneming heeft een belang van bijna 20% genomen in Ifesca, een softwarespecialist in de energie-industrie. Met de investering van ongeveer 5 miljoen euro is de Kion Group nu de op één na grootste eigenaar van dat bedrijf.

Ifesca is opgericht in 2016 in Ilmenau (Thüringen) en heeft zich gespecialiseerd in digitaal energiebeheer. Met ifesca.AIVA heeft het bedrijf voorspellingssoftware ontwikkeld die kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om energienetwerken in bijna real-time efficiënter te beheren. Met behulp van algoritmen leert de applicatie steeds sneller hoe langer deze wordt gebruikt. Hierdoor wordt de kwaliteit van de gegevens én de prognose continu verbeterd om gebruikers te ondersteunen bij hun prognoses. De software is gespecialiseerd in het voorspellen van energieverbruik en energieopwekking (vooral uit hernieuwbare energiebronnen) en in het aansturen en optimaliseren van productieprocessen met het oog op de energiebalans.

Efficiënter energiebeheer

Met de op AI gebaseerde software van Ifesca wil Kion (met name Linde) zijn klanten in de toekomst een holistische oplossing voor hun energiebeheer bieden. Met de prognoseresultaten van dit platform kunnen gebruikers optimale laadtijden voor hun intern transport voertuigen plannen, laadpieken vermijden en aldus hun energiekosten. Daarnaast is het platform via open interfaces eenvoudig en flexibel te integreren in de bestaande energiemanagementsystemen.

Het doel van Ifesca is om besluitvormingsprocessen optimaal te ondersteunen door innovatieve softwareoplossingen aan te bieden, met name op het gebied van voorspelling en optimalisatie, plus de bijbehorende diensten. De focus ligt hier op maximaal gebruiksgemak en intuïtieve bediening van bedrijfsprocessen. Met Kion Group als strategische investeerder kan de op AI gebaseerde software tot voordelen voor de klant leiden.

Strategische focus

Als onderdeel van de Kion 2027 strategie besteedt de Group bijzondere aandacht aan duurzame energie en energie-efficiëntie. Deze zullen een beslissende impact hebben op de intralogistiek en de materiaalstroom. De aandrijftechnologie van morgen is de focus van wereldwijde onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. In zijn portfolio biedt Kion klanten al alle aandrijftechnologieën, van verbrandingsmotoren via loodzuur- en lithium-ionbatterijen tot brandstofcellen.

Vooral elektromobiliteit is van belang; de Kion Group is met haar merken een grote leverancier van elektrisch aangedreven heftrucks en magazijninrichtingen. Elektrisch aangedreven voertuigen vertegenwoordigen nu al ongeveer 87% van de inkomende orders in het segment Industrial Trucks & Services. In juni dit jaar presenteerde dochter Linde Material Handling nieuwe elektrische vorkheftruckmodellen (Linde X20 - X35) met een laadvermogen van 2,5 tontot 3 ton, die even krachtig zijn als vorkheftrucks met verbrandingsmotoren.

Foto: Kion Group