Nieuwe Schauer robots voor veehouders

Fri Apr 19 2024

04 19

Nieuwe Schauer robots voor veehouders

03/11/2022

Door Ad Spijkers

De Oostenrijkse onderneming toont op de beurzen Eurotier 2022 en Agraria innovaties voor de rundveestal.


     

Schauer Agrotronic in Prambachkirchen (30 km westelijk van Linz) produceert diervriendelijke houderijsystemen voor runderen, varkens, paarden, schapen en geiten. Het programma omvat voertechniek, huisvesting, mestafvoer en gebruiksvriendelijke managementsoftware voor stallen. Daarmee biedt het bedrijf oplossingen voor de noodzakelijke professionalisering in de veehouderij. De onderneming wordt in Nederland vertegenwoordigd door P & P Agro-techniek in Boekel (NB).

De komende maand presenteert het Oostenrijkse bedrijf op twee beurzen een aantal nieuwe robots. Van 15-18 november exposeert het bedrijf op Eurotier in Hannover, van 23-26 november op Agraria in Wels (15 km zuidwest van Linz).

Mestafvoerrobot

De Enro mestafvoerrobot voor het automatisch verwijderen van betonnen roostervloeren beschikte al over geavanceerde sensortechnologie, comfortabele bediening en vooral een lage bouwhoogte. Nu is er een verdere ontwikkeling, de Enro Plus, voor het afduwen van vaste oppervlakken voor kleine en middelgrote melkkoeienstallen. Het voertuig vangt de drijfmest op tijdens het rijden en duwt deze in het afvoerkanaal.

Om een hele stal schoon te maken, inclusief dwarsgangen, is de route zo gepland dat de Enro Plus zichzelf keer op keer kan legen. Deze technische oplossing is volgens de fabrikant goedkoper en compacter dan die van andere vergelijkbare zuig- of opvangrobots op de markt. Daarnaast kunnen bouwkosten worden bespaard door eenvoudiger betonwerk.

Vacuümrobot

De Enro plus voor het schrapen van vaste oppervlakken voor kleine en middelgrote melkveestallen wordt in de toekomst aangevuld met een 'grote broer'. De nieuwe Enro Collect VC vacuümrobot wordt gebruikt om vaste oppervlakken in rundveestallen te reinigen. Hij is bedoeld voor grotere, stevige ondergronden. Deze robot kenmerkt zich door zijn compacte, lage constructie met een hoogte van slechts 50 cm en kan daarom flexibel in alle stalruimtes worden gebruikt.

De ENRO Collect VC vangt de drijfmest op tijdens het rijden en leegt de 350 dm3 opslagtank in het afvoerkanaal. Daarnaast is dit voertuig uitgerust met een 50 dm3 watertank om de loopvlakken voor en na het reinigingsproces te bevochtigen. Optioneel kan de Enro Collect VC de stalvloer besproeien met additieven die urease in de stal remmen en zo de ammoniakemissie verminderen. Dit bevordert de klauwgezondheid en vermindert tegelijkertijd de uitstoot van schadelijke stoffen. Ook met de Enro Collect VC vacuümrobots kunnen ook bouwkosten worden bespaard door veel eenvoudiger betonwerk.

Foto: Schauer Agrobotic