Robuuste camera van Matrix Vision

Sat Apr 20 2024

04 20

Robuuste camera van Matrix Vision

22/03/2021

Door Ad Spijkers

De mvBlueCougar-XT-cameraserie van Matrix Vision combineert moderne beeldsensortechnologie met een 10GigE interface en een robuuste IP67-behuizing voor de industriële omgeving.


     

De modellen van deze serie zijn uitgerust met 24,6 megapixels (MP), 20,4 MP en 16,2 MP sensoren uit de Sony Pregius S Gen4 CMOS familie. De hoge netto datasnelheid van (1245 MB/s) betekent dat beeldsnelheden tot 50,5 frames per seconde worden bereikt met een resolutie van 24,6 MP. De eerste exemplaren zijn nu beschikbaar, de serieproductie zal in het derde kwartaal van dit jaar van start gaan.

Goede beeldkwaliteit

Veel toepassingen in industriële omgevingen vragen om een steeds hogere resolutie in combinatie met hoge frame rates. De hoge netto datasnelheid wordt bereikt met de standaard 10GigE interface. De geïntegreerde framebuffer van 2048 MB garandeert een betrouwbare gegevensoverdracht.

Behalve een hoge bandbreedte bieden de standaardisatie en brede beschikbaarheid van de gebruikelijke Gigabit Ethernet-componenten kostenvoordelen met deze interface. Dankzij Power over Ethernet (PoE+) is het mogelijk de camera via de Ethernet-kabel van stroom te voorzien. Bovendien kan de camera dankzij het Precision Time Protocol (PTP) volgens IEEE1588 softwarematig worden aangestuurd. Hierdoor is een nauwkeurige synchronisatie gegarandeerd wanneer meerdere camera's tegelijk worden gebruikt.

Bij multicastbedrijf kan de camera worden gebruikt om de beelden naar meerdere computers te zenden. Er kan een verscheidenheid aan multifunctionele I/O's worden gebruikt om accessoires zoals gemotoriseerde cameralenzen, verlichting of besturingseenheden via de camera te besturen. Dit vermindert op zijn beurt het aantal benodigde systeemcomponenten.

Industriële camera

De cameraserie maakt het gebruik van moderne beeldsensortechnologie zoals in de Pregius S Gen4 CMOS-familie van Sony. Bij de Global Shutter-technologie met verlichting aan de achterzijde bevindt de elektronica zich aan de achterzijde van de sensor en wordt het lichtgevoelige gebied niet verder beperkt. Daardoor bereiken de Gen4-sensoren een beter beeld met een pixelgrootte van slechts 2,74 µm.

Dankzij de compacte IP67-behuizing en de industriële stekkeraansluitingen is de cameraserie ontworpen voor gebruik in zware omgevingen. Om dit beschermingsniveau ook voor de cameralenzen te garanderen, heeft Matrix Vision zowel beschermende buizen in verschillende lengtes als de optie van IP67 cameralenzen waarvoor geen verdere bescherming vereist is.

De combinatie van hoge snelheid en resolutie maakt de cameraserie ideaal voor toepassingen op gebieden als logistiek, de verpakkingsindustrie, meettechniek of zelfs flat panel- en wafer-inspectie in de elektronica- en halfgeleiderindustrie.

De 10GigE-camera is compatibel met de GenICam en GigE Vision standaards. Stuurprogramma's zijn beschikbaar voor zowel Windows als Linux. De camera ondersteunt ook software van derden die compatibel is met GigE Vision.

Matrix Vision is opgericht in 1986 en ontwikkelt en produceert een breed en gevarieerd productassortiment van industriële camera's, intelligente camera's, embedded oplossingen en software. Sinds 2017 is het bedrijf in Oppenweiler (tussen Heilbronn en Stuttgart) een dochteronderneming van Balluff, dat eigen vestigingen heeft in 's-Hertogenbosch en Leuven.

Foto: Matrix Vision