Franse techbedrijven bundelen krachten

Sat Mar 02 2024

03 02

Franse techbedrijven bundelen krachten

13/04/2021

Door Ad Spijkers

Atos, Dassault Systèmes, Groupe Renault, STMicroelectronics en Thales bundelen hun krachten met de oprichting van Software République.


     

In een nieuw open ecosysteem voor innovatie op het gebied van intelligente mobiliteit kunnen de partners samen systemen en software ontwikkelen en op de markt brengen. Doel is om steden, regio's, bedrijven en burgers een rijker en duurzamer mobiliteitsaanbod te bieden.

Dit wordt onder andere mogelijk door het combineren van kunstmatige intelligentie, cyber security, connectiviteit, ingebouwde elektronica en virtual twin technologie. Deze technologieën vormen de cruciale bouwstenen voor nieuwe producten en diensten op het gebied van mobiliteit.

Software République is weliswaar opgericht door deze vijf toonaangevende aanbieders op het gebied van automotive en tech, maar ook open zal staan voor nieuwe leden en voor samenwerking met andere partijen.

Europese soevereiniteit

Grote industriële spelers op andere continenten positioneren zich al met staatssteun om veel van zulke nieuwe technologieën te ontwikkelen door middel van verbeterde integratiestrategieën. Daarom willen de oprichters van de Software République de urgentie van de ontwikkelingen benadrukken voor Europa door gezamenlijk een duurzaam ecosysteem op te bouwen en hun soevereiniteit op dit gebied te waarborgen.

Om gezamenlijk intelligente oplossingen en systemen te ontwikkelen en op de markt te brengen die de implementatie van een aangepast en flexibel mobiliteitsaanbod mogelijk maken, zijn drie belangrijke samenwerkingsgebieden geïdentificeerd:

Intelligente systemen om veilige connectiviteit tussen het voertuig en zijn digitale en fysieke omgeving mogelijk te maken. De partners in de Software République bespreken onder andere over het aansluiten en opladen van voertuigen en het optimaliseren van aan mobiliteit gerelateerde datastromen.

Toegang tot informatie

De bedoeling is om de toegang tot mobiliteitsinformatie, maar ook het simuleren van de uitwisseling van data te vergemakkelijken. Hierdoor kunnen steden en regio's snel en eenvoudig over de gewenste informatie beschikken, zodat:

  • consumenten altijd de beste mobiliteitsmiddelen kunnen kiezen op basis van tijd, comfort of energiebeheer.
  • operators hun diensten kunnen verrijken.
  • overheidsinstanties mobiliteitsscenario's kunnen simuleren en implementeren, zoals noodsituaties en evenementen
  • stedenbouwkundigen beter kunnen anticiperen op ruimtelijke ordening

Niet alleen in de automobielsector maar ook daarbuiten wordt meer en meer gedacht in termen van gebruik en een werk- en vrijetijdsomgeving biedt die deel uitmaakt van een duurzame economie. De nieuwe mobiliteitseconomie zal worden georganiseerd in nieuwe, op samenwerking gebaseerde digitale platforms.

De Software République is een branche-overstijgend multidisciplinair ecosysteem dat tot doel heeft innovatie te versnellen en de drijvende krachten van morgen tot ontwikkeling te brengen. Om dit te bereiken, vertrouwt het op de collaboratieve virtuele omgeving van Dassault Systèmes’ 3DExperience platform en op virtual twin ervaringen. Het ecosysteem profiteert ook van de 3DExperience Lab-startup accelerator.