Groei robots in India bereikt recordhoogte

Sat Apr 20 2024

04 20

Groei robots in India bereikt recordhoogte

04/05/2023

Door Ad Spijkers

India komt binnen in de wereldwijde top tien van jaarlijkse robotinstallaties.


     

De verkoop van industriële robots in India bereikte in 2021 een nieuw record van 4.945 geïnstalleerde eenheden. Dit is een stijging van 54% ten opzichte van 2020 toen 3.215 eenheden werden geleverd. In termen van jaarlijkse installaties staat India nu wereldwijd op de tiende plaats. Dit zijn bevindingen van het rapport World Robotics, gepresenteerd door de International Federation of Robotics (IFR)

Recordhoogte

"India is een van de snelst groeiende industriële economieën ter wereld", zegt Marina Bill, voorzitter van de International Federation of Robotics (IFR). "In vijf jaar tijd is het bestand operationele industriële robots meer dan verdubbeld, tot 33.220 eenheden in 2021. Dit komt overeen met een gemiddeld jaarlijks groeipercentage van 16% sinds 2016."

India is de op vier na grootste economie ter wereld, gemeten naar productieoutput. Volgens gegevens van de Wereldbank bedroeg de toegevoegde waarde van de Indiase industrie in 2021 443,9 miljard dollar, een stijging van 21,6% ten opzichte van 2020.

De automobielindustrie blijft de grootste klant voor de robotindustrie in India met een aandeel van 31% in 2021. Het aantal installaties is meer dan verdubbeld tot 1.547 eenheden (+108%). De algemene industrie in India wordt aangevoerd door de metaalindustrie met 308 eenheden (-9%), de rubber- en kunststofindustrie met 246 eenheden (+27%) en de elektrische/elektronische industrie met 215 eenheden (+98%).

Potentieel

Het lange termijn potentieel van robotica in India wordt duidelijker in vergelijking met China. De robotdichtheid (het aantal industriële robots per 10.000 werknemers) in de Indiase auto-industrie bereikte in 2021 148 robots. China's robotdichtheid bereikte 131 eenheden in 2010 en omhooggeschoten naar 772 eenheden in 2021.

De Indiase regering ondersteunt de groei in de industriële sector als een van de vitale cijfers die van invloed zijn op het bruto binnenlands product (bbp). Vandaag de dag staat het bbp van het land met ongeveer 3 biljoen dollar op de vijfde plaats, nek aan nek met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, achter Duitsland, Japan, China en de VS – aldus het Internationaal Monetair Fonds.

Vooruitzichten

"Als gevolg van de recente verstoring van de toeleveringsketen heroverwegen bedrijven hun nearshoring-strategieën in Zuidoost-Azië", zegt  Bill. "India is van oudsher een populaire bestemming voor nearshoring in het productiesegment. De Indiase regering wil dat het land in aanmerking komt voor nieuwe diversificatie-opties, zoals friendshoring, en samenwerkt met landen die vergelijkbare waarden en belangen delen.”

De productiesector zal naar verwachting profiteren van de initiatieven van de overheid om zijn concurrentievermogen en aantrekkelijkheid voor investeerders te vergroten. De Production Linked Incentive (PLI)-regeling bijvoorbeeld, die momenteel loopt tot 2025, subsidieert bedrijven die in India productiecapaciteit creëren in industrieën voor robotklanten, zoals de auto-industrie, de metaalindustrie, de farmaceutische industrie en de voedselverwerking.

Nieuwe productiecapaciteiten in India zijn een belangrijke stap om de bevolking adequaat onderwijs en werkgelegenheid te bieden. Volgens prognoses van de Verenigde Naties heeft India nu een bevolking van 1,4 miljard en overtreft daarmee China. India heeft een grote en jonge beroepsbevolking die de economische groei en innovatie kan stimuleren. India zal naar verwachting in 2027 de grootste beroepsbevolking ter wereld hebben.

Ill.: International Federation of Robotics