Vernieuwd draadloos netwerk voor AGV's

Sun May 19 2024

05 19

Vernieuwd draadloos netwerk voor AGV's

07/05/2024

Door Ad Spijkers

Draadloze technologie van HMS Networks brengt het systeem van AGV's van Mercedes-Benz naar een hoger niveau.


     

Mercedes-Benz past in zijn voertuigen én fabrieken staat innovatieve technologie, vakmanschap en ontwerpen toe. In de autofabriek in Ludwigsfelde verplaatsen meer dan zeventig automatisch geleide voertuigen auto-onderdelen naar de assemblagelijn. De AGV's transporteren alles, van zware motoren tot kleinere elektronica, over afstanden variërend van 300 m tot 800 m. Elke AGV is uitgerust met een ingebouwde PLC van Siemens of Schneider Electric, die een efficiënte en veilige navigatie garandeert.

Communicatie

Het effectief aansturen van de AGV’s is afhankelijk van een goede communicatie tussen de AGV’s en het besturingssysteem van de fabriek. Dankzij deze communicatie kan de fabriek de locatie, de lading en de real-time status van de AGV's volgen.

Het vorige AGV-systeem van Mercedes-Benz maakte gebruik van Bluetooth-technologie en de Anybus Wireless Bolt- en Anybus Bridge-producten van HMS Networks (met vestiging in Hedel). De autofabrikant wilde de efficiëntie van het systeem verbeteren en kunnen voldoen aan de Machineverordening (EU) 2023/1230, die in januari 2027 verplicht wordt.

Hoewel Bluetooth goed werkt, wil Das Haus zijn AGV-systeem verbeteren om een hogere doorvoer, snelle roaming en lagere latentie te ondersteunen. Het bedrijf moet ook voldoen aan de binnenkort verplichte EU-veiligheidsvoorschriften. Even belangrijk is dat de fabriek de apparatuur en experts van hetzelfde bedrijf willen gebruiken en dat de experts ter plaatse komen, de apparatuur installeren en controleren of alles werkt.

Expertise

Mercedes-Benz verstrekte belangrijke informatie, zoals plattegronden, aan de experts van HMS. Op basis van deze informatie voerde het van origine Zweedse bedrijf eerst een voorspellend locatieonderzoek uit om de optimale plaatsing en het vereiste aantal toegangspunten te bepalen. HMS bezocht vervolgens de fabriek om de nauwkeurigheid van het onderzoek te verifiëren en eventuele noodzakelijke aanpassingen door te voeren. Ook waren de experts van het bedrijf ter plaatse om ervoor te zorgen dat de installatie volgens plan werkte.

Mercedes-Benz gebruikte het bijgewerkte voorspellende locatieonderzoek om de benodigde stopcontacten en netwerkbekabeling aan te leggen. Nadat de vereiste infrastructuur aanwezig was, keerde HMS terug om de Anybus Wireless-producten te installeren en configureren voordat werd gecontroleerd of de installatie werkte zoals gepland.

Draadloos

De nieuwe draadloze infrastructuur maakt gebruik van Anybus Access Points die worden aangestuurd door Managed Switches, waarbij op elke AGV een Wireless Bolt II is gemonteerd. Deze laatste verzorgen de communicatie van de AGV's naar het verkeersleidingssysteem en maken verbinding met de twaalf verschillende access points in het plafond van de fabriek. Wanneer een AGV buiten het bereik van het ene toegangspunt komt, gaat hij over naar het volgende, waardoor ononderbroken communicatie wordt gegarandeerd.

Een belangrijk aspect voor het succes van het project was het gebruik van de 5 GHz-frequentieband, terwijl de gelijkenis van de Bolt II met zijn voorganger ook de installatie vereenvoudigde. Mercedes-Benz wilde deze frequentieband gebruiken waar het bedrijf vier speciale kanalen heeft die de bestaande systemen niet hinderden. Ook handig was dat de Bolt II in hetzelfde ruimte past als de originele Bolt.

Ervaring

Met de draadloze expertise van HMS en de Anybus Wireless producten heeft Mercedes-Benz het doel van efficiënt en veilig goederentransport binnen de fabriek bereikt. De communicatie blijkt stabiel en de autofabrikant kan nu voldoen aan de aanstaande regelgeving voor machines. Dankzij de ondersteuning voor meer bandbreedte kan de fabriek de AGV’s op afstand beheren en configureren, wat een mooie bonus is.

Een sleutelfactor was, dat experts van HMS aanwezig waren om de draadloze infrastructuur te ontwerpen en te installeren. Dat was belangrijk voor Mercedes-Benz: het bedrijf maakt geen apparatuur voor draadloze communicatie. Maar dat wist u al.

Foto: HMS Networks