Microtandwielen met module 0,2 van Igus

Sat Mar 02 2024

03 02

Microtandwielen met module 0,2 van Igus

04/10/2023

Door Ad Spijkers

De delicate tanden van de microtandwielen maken ze geschikt voor nauwkeurige toepassingen in kleine ruimtes.


     

Ingenieurs over de hele wereld bouwen steeds compactere producten. Dat gaat van microdrives tot microscopen tot precisie-engineering. Voor hen produceert Igus nu microtandwielen met moduli vanaf 0,2. De tandafmetingen komen dicht in de buurt van die van een mensenhaar. Dankzij hoogwaardige kunststoffen maken de tanden een nauwkeurige, slijtvaste beweging mogelijk voor producten van hoge kwaliteit.

Microtandwielen

Precisietechnische toepassingen vereisen microtandwiel-overbrengingen die nog steeds sterk en slijtvast genoeg zijn om jarenlang betrouwbaar te kunnen functioneren. Om deze reden heeft Igus zijn productie om mechanisch microtandwielen te vervaardigen uit hoogwaardig kunststof geoptimaliseerd met een module vanaf 0,2. Het bedrijf gebruikt hoogwaardige kunststoffen die tribologisch zijn geoptimaliseerd. Ze zijn robuust en hebben goede wrijvings- en slijtagespecificaties. Tegelijkertijd zijn ze veel lichter dan metalen tandwielen.

Met modules vanaf 0,2 heeft Igus de grenzen van zijn mechanische productie verder verlegd. De mogelijkheid om tandwieltanden te vervaardigen die nauwelijks met het blote oog te zien zijn, onderscheidt de onderneming naar eigen zeggen van veel concurrenten op de markt.

Verschillende batchgroottes

Igus biedt nu klantspecifieke productie van microtandwielen gemaakt van hoogwaardige kunststoffen. De mechanische productie uit halffabricaat maakt een voordelige prijsstelling mogelijk, zelfs voor kleine batchgroottes. Grote batchgroottes, bijvoorbeeld voor de serieproductie van auto's, kan het bedrijf via spuitgieten produceren.

De tandwielen zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen die fijn gecoördineerde bewegingen in zeer kleine installatieruimtes vereisen, bijvoorbeeld microscopen en andere optische instrumenten, minirobots, miniatuurmotoren en microdrives. Igus heeft een vestiging in Soesterberg.

Foto: Igus