Twee logistiekbeurzen in dynamische wereld

Fri Oct 18 2024

10 18

Twee logistiekbeurzen in dynamische wereld

17/10/2024

Door Ad Spijkers

Van 5 tot en met 7 november vinden in de Jaarbeurs in Utrecht de vakbeurzen ICT&Logistiek en Logistica Next plaats.


     

Aanbieders, beslissers, experts, keynotes en influencers komen samen om kennis te delen en concrete oplossingen te vinden voor de vraagstukken van vandaag en morgen. Bezoekers kunnen zich gratis registreren en krijgen daarmee toegang tot beide vakbeurzen. Digitalisering, robotisering en datagedreven zijn dé trends in de (intra) logistiek. De effecten daarvan zijn in ieder warehouse zichtbaar: slim met technologie, energie, ruimte en mensen.

Stadslogistiek

In aanloop naar beide vakbeurzen staat zero emissie stadslogistiek hoog op de agenda. Vanaf 2025 zullen zeker 25 gemeenten in Nederland zero emissie zones voor stadslogistiek invoeren. Dit heeft grote gevolgen voor de toekomst van stadsdistributie en staat centraal tijdens onze logistieke vakbeurzen. Experts bespreken tijdens de beurzen de kansen en uitdagingen voor zowel ondernemers als bewoners.

De invoering van zero emissie zones in steden betekent dat alleen voertuigen die geen uitstoot produceren toegang hebben tot deze zones, zoals elektrische bedrijfsauto's en vrachtfietsen. Het verminderen van uitstoot en het optimaliseren van energieverbruik kunnen op de lange termijn kostenbesparingen opleveren en zijn belangrijk voor zowel het milieu als de toekomst van de sector. Ondernemers zijn zich vaak niet bewust van de mogelijke gevolgen van de invoering van de zero emissie zones en sommige steken zelfs hun kop in het zand.

Maar iedereen die wel eens vracht of pakketjes aflevert, moet aan de bak. Het gaat verdere dan alleen een 'schone' auto. Ondernemers moeten ook nadenken over bijvoorbeeld de laadinfrastructuur, financiering, de chauffeurs en het uitbesteden van een logistiek concept. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een concurrerend, veilig, efficiënt veerkrachtig, duurzaam  multimodaal goederenvervoer. Digitale samenwerking in logistieke ketens is hiervoor essentieel. Het ministerie gaat op de beurs graag met ondernemers in gesprek over de invulling van de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven.

Logistica Award

Een vakjury van de Logistica Award 2024 heeft drie finalisten geselecteerd die strijden om de Logistica Award. Deze onderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt aan bedrijven die uitblinken in innovatie binnen de logistieke sector. De winnaar wordt bekendgemaakt op 5 november 2024 tijdens de vakbeurs Logistica Next in Koninklijke Jaarbeurs.

De drie genomineerde bedrijven:

  • Essensium in Leuven heeft met SafeTrack een merkonafhankelijk veiligheidssysteem voor magazijntrucks ontwikkeld. Het maakt gebruik van een Real Time Location System (RTLS), vision en kunstmatige intelligentie (AI) om de exacte positie van trucks, lasten en voetgangers te bepalen en bewaken. Het grijpt automatisch in wanneer onveilige situaties dreigen te ontstaan.
  • Prime Vision in Delft heeft een geavanceerde oplossing ontwikkeld waarbij autonome mobiele robots (AMR) worden geïntegreerd met geautomatiseerde opslag- en uitslagsystemen (ASRS). Omdat het werkgebied van AMR's niet is omheind, resulteert dit in een hoge mate van efficiëntie en flexibele goederenverwerking. Hierdoor kunnen magazijnen beter inspelen op schommelingen in de vraag en veranderingen in de operationele omgeving.
  • Still Intern Transport in Hendrik-Ido-Ambacht presenteert het Self Driving Vehicle (SDV), een autonome oplossing voor interne magazijntransporten. De SDV maakt gebruik van geavanceerde cameratechnologie en machine learning om processen zoals horizontaal transport en cross-docking te automatiseren. Daarnaast kan het andere voertuigen detecteren en de snelheid dynamisch aanpassen voor een veilige en efficiënte werking.

De winnaar van de Logistica Award 2024 wordt bekendgemaakt op 5 november 2024 tijdens de eerste dag van Logistica Next.

Foto: Koninklijke Jaarbeurs