Stretch magazijnrobot komt beschikbaar

Fri Apr 19 2024

04 19

Stretch magazijnrobot komt beschikbaar

01/04/2022

Door Ad Spijkers

Door sterke pre-ordervraag van early adopter-klanten is productie in 2022 al uitverkocht.


     

Boston Dynamics heeft aangekondigd dat Stretch, zijn robot die is ontworpen voor magazijnen en distributiecentra, beschikbaar is voor commerciële aankoop. De robot werd geïntroduceerd in het voorjaar van 2021 en is de afgelopen maanden in pilottesten geweest met een selecte groep klanten. Alle eenheden die gepland staan voor levering in 2022 zijn al uitverkocht dankzij de sterke vraag van die pilotklanten. Boston Dynamics neemt nu reserveringen aan voor levering in 2023 en 2024.

Stretch is een veelzijdige mobiele robot die trailers en containers lost voor veiligere en efficiëntere magazijnactiviteiten. De robot werkt met een breed scala aan soorten en maten verpakkingen en kan dozen tot 22,5 kg (50 pounds) aan. Met geavanceerde mobiliteit en een voetafdruk ter grootte van een pallet, is Stretch gebouwd om in en uit vrachtwagens en krappe ruimtes in een magazijn te manoeuvreren.

De robot is een eenvoudig schaalbare, autonome oplossing die in slechts een paar dagen kan worden geïnstalleerd en klaar om te werken binnen de bestaande magazijninfrastructuur.

Uitverkocht

Arbeidstekorten en knelpunten in de toeleveringsketen blijven voor uitdagingen zorgen bij het in beweging houden van de goederenstroom. Stretch maakt logistieke operaties efficiënter en voorspelbaarder en verbetert de veiligheid door een van de fysiek meest veeleisende taken in het magazijn op zich te nemen. Veel van de early adopter-klanten hebben zich al gecommitteerd om de robot op grote schaal in te zetten. Nu de productie van start gaat, kunnen retailers en logistieke bedrijven omgaan met de aanhoudend stijgende vraag naar goederen.

DHL Supply Chain heeft onlangs een pre-order van 15 miljoen dollar aangekondigd om de logistiek in Noord-Amerika verder te automatiseren met Stretch. De meerjarige overeenkomst betekende de eerste commerciële aankoop van de robot. Vorige week kondigde Performance Team (een onderdeel van Maersk) ook aan dat het een meerjarige overeenkomst heeft getekend met Boston Dynamics om de magazijn- en distributiemogelijkheden van het bedrijf te versterken.

Technologie

De technologie van Stretch bouwt voort op de jarenlange ervaring van Boston Dynamics op het gebied van robotica. De robot is uitgerust met een krachtige, op maat gemaakte vacuümgrijper en een geavanceerd vision-systeem dat dozen en de containeromgeving detecteert. Hierdoor kan Stretch autonoom alle pakketten oppakken die tijdens het lossen verschuiven of vallen.

Stretch vereist geen voorprogrammering van SKU-nummers of informatie over doosformaten. De robot neemt alle losbeslissingen in real-time, zonder dat expliciete aanwijzingen of toezicht nodig zijn. De robot kan meer dan één ploeg werken op een enkele lading, of tot 16 uur met een optionele batterij met hoge capaciteit.

Foto: Boston Dynamics