ABB breidt programma robots en cobots uit

Thu May 02 2024

05 02

ABB breidt programma robots en cobots uit

13/07/2023

Door Ad Spijkers

Het Zweeds-Zwiterse concern introduceert twee nieuwe GoFa cobots en 22 nieuwe varianten van de IRB industriële robotfamilie.


     

De GoFa 10 en GoFa 12 cobots (foto) bieden nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om automatisering met cobots in te zetten voor meer efficiëntie. De cobots kunnen belastingen tot 10 kg respectievelijk 12 kg verwerken met grote herhaalbaarheid, en kunnen een uitgebreid scala aan taken aan in nauwe samenwerking met werknemers. Hierdoor kunnen vaardigheden en arbeidstekorten worden aangepakt en tegelijkertijd de veiligheid en productiviteit verbeterd. Door eenvoudige programmering en snelle integratie in productieomgevingen verlagen de nieuwe varianten de toetredingsdrempels voor nieuwe gebruikers, docenten en het MKB.

Eigenschappen en toepassingen

Behalve hogere belastingen  bieden de GoFa 10 en GoFa 12 snelheden tot 2 m/s, met een afwijking van 0,02 mm. Ze zijn IP67-gecertificeerd breiden de voordelen van snelle en nauwkeurige cobotica uit naar nieuwe industriële toepassingen. Er kunnen taken zoals machinebelading, lassen, hanteren, polijsten en assemblage mee worden geautomatiseerd. Het bereik van 1,62 m is genoeg om Amerikaanse pallets te bedekken, wat de cobots geschikt maakt voor palletiseertoepassingen.

De GoFa 10- en 12-cobots zijn eenvoudig te programmeren, implementeren en gebruiken, waardoor de automatiseringsdrempels voor nieuwe gebruikers en het MKB worden verlaagd. De installatie is eenvoudig gemaakt met doorloopprogrammering en de eenvoudige programmeersoftware Wizard van ABB. Zelfs niet-specialisten kunnen hiermee hun toepassingen snel automatiseren door eenvoudige grafische opdrachtblokken te manipuleren in plaats van complexe programmeercode te schrijven.

Besturing

De ABB SafeMove app is voorgeïnstalleerd op de FlexPendant-robotcontroller van de cobots en biedt veilige snelheidslimieten, bewaking van stilstand en oriëntatietoezicht. Hierdoor is een nauwe samenwerking tussen robots en fabrieksarbeiders mogelijk zonder dat beschermende barrières of hekken nodig zijn.

De nieuwe cobots worden aangestuurd door de OmniCore controller van ABB. De combinatie van OmniCore's motion control en GoFa's intelligente koppel- en positiesensoren zorgt voor de soepele bewegingen die nodig zijn voor zeer nauwkeurige oppervlakteafwerking, bevestiging, montage en testtaken. Energiebesparende functies, waaronder stroomregeneratie en remenergieterugwinning, verminderen het stroomverbruik met tot wel 20 procent, wat de duurzaamheid ten goede komt.

Als reactie op de toenemende diversificatie van automatiseringstoepassingen lanceerde ABB ook het ABB Robotics Ecosystem-programma. Door hierin accessoires van derden samen te brengen, kunnen gebruikers eenvoudig gebruik te maken van innovatie uit het ABB Robotics-ecosysteem.

22 nieuwe industriële robots

ABB Robotics breidt zijn grote robotassortiment verder uit met vier nieuwe modellen en 22 varianten die meer keuze, grotere dekking en betere prestaties bieden. De modellen van de volgende generatie omvatten de IRB 6710, IRB 6720, IRB 6730 en IRB 6740. Deze zijn geschikt voor belastingen variërend van 150 kg tot 310 kg en bereiken van 2,5 m tot 3,2 m. Klanten krijgen hiermee nog meer keuze en prestatie- en energie-efficiëntieverbeteringen.

Ook deze robots worden aangestuurd door ABB's OmniCoreTM-controller. Het lichtere robotontwerp leidt tot energiebesparingen tot 20%. kunnen De robots kunnen hierdoor een hoge herhaalbaarheid bereiken met een minimale afwijking van 0,03 mm. Deze mogelijkheden maken de nieuwe serie robots geschikt voor complexe taken zoals puntlassen, laserlassen, schroeven en klinken, waardoor autofabrikanten hoogwaardige assemblage kunnen realiseren.

Foto: ABB