Nederlandse sorteerrobots voor VS

Thu Jan 27 2022

01 27

Nederlandse sorteerrobots voor VS

05/10/2021

Door Ad Spijkers

Prime Vision en VDL Groep produceren samen robots voor de Amerikaanse markt.


     

Prime Vision in Delft heeft het concept Robotic Sorting ontwikkeld, het sorteren van zendingen door Autonomous Mobile Robots (AMR's). VDL Industrial Modules uit Helmond heeft de productie van de voertuigen op zich genomen. In de Verenigde Staten worden op verschillende locaties ruim 750 robots ingezet om pakketten sneller en efficiƫnter te sorteren. Deze opdracht heeft een waarde van enkele miljoenen euro's.

Prime Vision is gespecialiseerd in computer vision integratie en robotica voor logistiek en e-commerce. Het bedrijf ontwerpt en integreert oplossingen met behulp van de nieuwste herkennings-, identificatie- en robottechnieken, waaronder kunstmatige intelligentie (AI), om de automatisering van sorteerprocessen te optimaliseren. De laatste innovaties zijn onder meer de Flow Projector (Projection Sorting, om operators te helpen pakketten sneller en gemakkelijker te sorteren) en Robotic Sorting (autonoom sorteren door robots) om sorteeractiviteiten snel op te schalen.

Samenwerking

Prime Vision begon dertig jaar geleden met het herkennen en sorteren van post. Het breidde het assortiment in de loop der jaren uit met pakketherkenningstechnologie, in eerste instantie voor postbedrijven. Het afgelopen jaar zijn de diensten uitgebreid naar de e-commerce-industrie.

VDL is een belangrijke partner in de productie van de robots. Dit bedrijf sluit goed aan bij de eigen competenties op het gebied van computer vision en robotica-oplossingen. Prime Vision heeft met zijn Amerikaanse klant afgesproken dat er dit jaar honderden robots worden geleverd. Daarom heeft het bedrijf de samenwerking gezocht met VDL Groep. Bij de in Helmond gevestigde werkmaatschappij VDL Industrial Modules worden onderdelen voor de autonome mobiele robots geproduceerd, geassembleerd en verzendklaar gemaakt.

De productie van de robots past weer goed bij de kernactiviteiten van VDL Industrial Modules. Het bedrijf in Helmond heeft van Prime Vision de ruimte gekregen om het ontwerp van de robots voor assemblage verder te optimaliseren. Daarnaast zijn de bedrijven er in deze uitdagende periode van materiaaltekorten in geslaagd om samen een toeleverketen op te zetten.

De samenwerking tussen Prime Vision en VDL Groep gaat verder dan de productieactiviteiten van VDL Industrial Modules. VDL Industries Gainesville (Georgia) neemt de productie van de batterijlaadstations op zich, VDL TBP Electronics in Dirksland (Zuid-Holland) produceert printplaatassemblages met elektronische componenten.

Foto: Prime Vision