Solar automatiseert magazijn met robots

Tue Mar 19 2024

03 19

Solar automatiseert magazijn met robots

09/03/2021

Door Ad Spijkers

Solar Nederland heeft een geautomatiseerd opslag- en orderpicksysteem van Element Logic in gebruik genomen.


     

Solar Nederland is een sourcing en services onderneming op het gebied van elektrotechniek, verwarming en sanitair en ventilatietechniek. Met het Autostore-systeem automatiseert het bedrijf de processen rondom kleingoed, zoals installatiemateriaal en elektrotechnische materialen. Het gaat in totaal om 30.000 artikelen.

Het gaat om de eerste installatie van Autostore in Nederland voor Element Logic, dat sinds afgelopen najaar een vestiging heeft in de Benelux. De Autostore-installatie in het warehouse in Alkmaar bestaat uit 43.000 opslagbakken, vijftig robots, en zestien werkstations en is ontworpen, geleverd en geïnstalleerd door Element Logic. Een robotmagazijn verhoogt de orderpickcapaciteit en optimaliseert de bedrijfsprocessen bij Solar. De robots rijden op een raster en verplaatsen de dozen tussen magazijn en werkstations.

De investering in Autostore zorgt voor een efficiënter gebruik van het magazijn. Hierdoor kan het bedrijf bestellingen orders sneller verzamelen, met een lage foutkans. Dit waarborgt de betrouwbaarheid en snelheid nu en in de toekomst.

Duurzame oplossing

Behalve efficiëntie noemt Solar de lagere belasting voor het milieu als een belangrijk winst. Met het Autostore-systeem worden minder dozen en opvulmateriaal gebruikt. Bovendien worden dozen op maat dichtgevouwen, afhankelijk van de vulling. Dit bespaart ‘het vervoeren van lucht’ en vermindert kans op schade van producten in de doos. Tegelijkertijd bespaart Solar Nederland met Autostore op licht en stroom. Zo verbruiken de vijftig robots minder stroom dan vijf stofzuigers.

Foto: Element Logic

Het onderstaande filmpje brengt het proces van het nieuw geïnstalleerde Autostore-systeem bij Solar Nederland in beeld.