Kan een cobot een echte collega worden?

Sat Dec 21 2024

12 21

Kan een cobot een echte collega worden?

24/11/2021

Door Ad Spijkers

De University of Technology Sydney en Nokia onderzoeken hoe 5G-technologie robots tot betere collega's kan maken.


     

Een robot navigeert door het Tech Lab van de University of Technology Sydney (UTS), pakt objecten op en verplaatst ze in een zich herhalende beweging. In plaats van handen heeft de robot een speciale grijper waarmee hij items kan sorteren en plaatsen, functies die onderzoekers de machines hebben voorgeprogrammeerd. Een team van UTS en Nokia onderzoekt hoe we de volgende generatie robots kunnen bouwen die beter kunnen navigeren in een veranderende omgeving en beter met mensen kunnen communiceren.

5G als ruggemerg

Het ontwerpen van cobots om complexe en natuurlijke interacties met mensen te hebben, vereist veel zintuiglijke gegevens en rekenkracht. Het toevoegen van krachtige computers aan een robot is vaak niet mogelijk vanwege de kosten, de grootte, het gewicht of het stroomverbruik.

De onderzoekers geloven dat ze met 5G krachtige computerbronnen draadloos beschikbaar kunnen maken voor de robot, of meerdere robots, en veel van deze barrières vermijden. In wezen willen ze robots een groter brein geven, met 5G als draadloos ruggenmerg. Het 5G Connected Cobot project is een samenwerking van UTS met Nokia, waarbij de onderzoeksgebieden robotica en telecommunicatie worden samengebracht.

Volgens de Australiërs is deze kruising van expertise een 'game changer'. Het zou de manier zal veranderen waarop veel robotsystemen in de toekomst worden geïmplementeerd. Het zal ons een stap dichter bij het bouwen van robots zal brengen die zich net als een vriend of collega kunnen gedragen.

5G Connected Cobot

Met de nieuwste 5G-producten uit Nokia's AirScale-radioportfolio en optische en IP-technologieën, beschikt het 5G Futures Lab in Sydney een campusbrede 5G-dekking. Hiermee is ontwikkeling, testen en demonstratie van potentiële 5G-use-cases mogelijk, zowel in het laboratorium als in het veld. Door samenwerkingen als deze kunnen academici en studenten werken met de modernste technologie en echte industriële problemen, wat op zijn beurt de creatie van nieuwe toepassingen en bedrijven inspireert.

Het 5G Connected Cobot project zal onderzoeken hoe 5G en Edge Computing kunnen worden gebruikt om de processor van een cobot naar de Nokia Edge Cloud te ontlasten. Dit leidt tot kracht een langere levensduur van de batterij van de cobot en biedt toegang tot een veel krachtigere processor aan de Edge om de mogelijkheden van de Cobot te vergroten.

Voor Nokia betekent de samenwerking met UTS dat het de grenzen van 5G kan verleggen en nieuwe 5G-gebruiksscenario's kan uitvinden voor de industrie en consumenten. Ook kan men er nieuwste Nokia-producten testen voor zijn klanten.

Foto: UTS