Half miljoen robots van Yaskawa

Thu Apr 25 2024

04 25

Half miljoen robots van Yaskawa

06/04/2021

Door Ad Spijkers

Onlangs verkocht Yaskawa zijn 500.000e robot. Een mooi moment voor een terugblik en een blik op de toekomst.


     

De Japanse robotfabrikant produceert al sinds de oprichting in 1915 elektromotoren. Het eerste robotmodel was de Motoman-L10 en die werd geïntroduceerd in 1977. Dit model werd onder meer gebruikt bij de productie van bodemplaatonderdelen en uitlaatsystemen in de automobielindustrie. Het merk speelde met deze robot in op de groeiende vraag naar automatisering in autofabrieken.

Continue ontwikkeling

In 1994 maakte Yasnac MRC-robotbesturing voor het eerst een volledig onafhankelijke samenwerking tussen meerdere robots mogelijk. Yaskawa produceerde aanvankelijk standaardrobots die kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen, zoals lassen of maerial handling. In 2003 stapte het merk over op voor de toepassing geoptimaliseerde robots. Deze zijn geoptimaliseerd voor een specifieke toepassing en zijn consequent ontworpen om aan de behoeften van de klant te voldoen.

Het bedrijf introduceert overigens continu innovatieve technologieën, zoals een zevenassige robot die dezelfde mate van vrijheid bereikt als een menselijke arm, of een tweearmige robot die werk kan simuleren dat door een mens met beide armen wordt uitgevoerd.

Door de afnemende beroepsbevolking en het toenemend tekort aan arbeidskrachten is de vraag in de algemene industriële sector de afgelopen jaren toegenomen. Dit geldt met name in consumentenmarkten (voeding, farmaceutica en cosmetica), de elektronicamarkt (computers, huishoudelijke apparaten en telecommunicatieapparatuur) en de automotive industrie.

Om in te spelen op de veranderende productie-eisen heeft Yaskawa sinds 2018 verschillende collaboratieve robots (cobots) uit de HC-serie geïntroduceerd, waarmee het scala aan toepassingen voor industriële robots verder is uitgebreid.

De toekomst

De verwachting is dat de productielocaties van klanten verder zullen worden uitgebreid. Ook zal er een groeiende behoefte zijn aan slimmere productie, zoals het verbeteren van de productie-efficiëntie en kwaliteit en het verzekeren van traceerbaarheid. Onder deze omstandigheden heeft Yaskawa een oplossingsconcept ontwikkeld genaamd i³-Mechatronics dat digitaal gegevensbeheer toevoegt aan zijn automatiseringsoplossingen.

Yaskawa heeft een Benelux-vestiging in de Brainport Industries Campus in Eindhoven.

Foto: Yaskawa