Nieuwe software voor medische robot

Sat Mar 02 2024

03 02

Nieuwe software voor medische robot

05/04/2022

Door Ad Spijkers

Kuka Sunrise.OS Med 2.6 biedt fabrikanten van medische apparatuur een brede waaier aan functies.


     

Kuka heeft een nieuwe softwareversie uitgebracht voor de LBR Med lichtgewicht robot die is gecertificeerd voor gebruik in medische toepassingen. Deze software biedt fabrikanten van medische apparatuur een brede waaier aan functies voor het programmeren en configureren van geavanceerde robottoepassingen in de medische sector.

Objectgeoriënteerd

De objectgeoriënteerde programmering van de nieuwe softwaregeneratie. De software is gebaseerd op Java 8 en Windows 10 en maakt een snelle inbedrijfname van de LBR Med lichtgewicht robot mogelijk. Deze kan voor een groot aantal medische toepassingen worden gebruikt. De verbinding van de robotbesturing met de individuele hard- en software van de klanten wordt gewaarborgd door veelzijdige interfaces.

Veiligheid is voor medische toepassingen natuurlijk van het allergrootste belang. Om de krachten die op de robot inwerken, de snelheid en ook de positie van de robotarm in het werkbereik te bewaken, kunnen speciale veiligheidsfuncties aan hard- en softwarezijde worden gebruikt. Deze functies helpen fabrikanten van medische robots om de veiligheid in hun toepassingen te garanderen.

Toepassingsopties

Een optionele functie bij de ontwikkeling van een medisch product op basis van de LBR Med is de real-time communicatie (Kuka Sunrise.FRI Med) met de robotbesturing. Real-time communicatie is belangrijk in de geneeskunde. Het betekent dat operaties nauwkeurig kunnen worden gepland op basis van verschillende beeldmethodes. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het aansturen van elke individuele as van de robot.

Met behulp van Kuka Sunrise.Servoing Med, is het mogelijk om de geprogrammeerde beweging van de robot te veranderen, bijvoorbeeld van specifieke punten naar een vloeiend pad. Deze waardevolle functie wordt onder andere gebruikt voor ademcompensatie. Op deze manier kan de robot geprogrammeerd worden om te reageren op een onregelmatige ademhaling van de patiënt tijdens de ingreep en om deze vlot uit te voeren.

Met het Kuka Sunrise.PreciseHandGuiding Med optiepakket kkunnen fabrikanten van medische apparaten de LBR Med nauwkeurig manueel besturen en tegelijkertijd bepaalde bewegingen en vrijheidsgraden van de robot beperken. Afnemers gebruiken deze functie onder andere in de chirurgie. De robot assisteert de arts bij het precies plaatsen van naalden tijdens een biopsie.

De verhoogde stijfheid van de LBR Med in de positieaansturing maakt medische toepassingen met een beperkte belasting en afgebakende werkruimtes mogelijk. Deze robottoepassingen worden gebruikt in chirurgie en orthopedie. Als de robot bijvoorbeeld in een bot moet boren, moet hij een zekere stijfheid hebben en niet buigzaam zijn. Hier kan de LBR Med geprogrammeerd worden om minder gevoelig te zijn voor externe invloeden zoals botsingen met behulp van Kuka Sunrise.IncreasedStiffness Med. Op deze manier kan de beweging om de botsing te compenseren onderdrukt worden.

Foto: Kuka