Betere positiebepaling voor vliegende robots

Mon May 23 2022

05 23

Betere positiebepaling voor vliegende robots

26/01/2022

Door Ad Spijkers

Universität Klagenfurt heeft octrooi verkregen voor modulaire sensorfusietechnologie


     

De drone-hub in Klagenfurt heeft een patent gekregen voor het verbeteren van de lokatiebepaling en navigatie van robots en kleine helikopters. De onderzoekers kunnen verschillende sensoren installeren op kleine helikopters of drones zoals ze vaak worden genoemd. Hiertoe behoren camera's, druksensoren, magnetometers, GPS-sensoren en andere.

Met de verkregen gegevens kan worden berekend waar de helikopter zich op dit moment in de wereld precies bevindt. De Oostenrijkers hebben een nieuwe technologie ontwikkeld die deze plaatsbepaling met meerdere sensoren op een robuuste, efficiënte en modulaire manier uitvoert.

Rekenkracht

Sensoren hebben vaak hun eigen kalibratie, die met deze methode ook tijdens run-time wordt geschat. Deze informatie verbetert de berekening van de lokalisatie van de robot. Het probleem hiermee is echter, dat elke toestand die aan het systeem wordt toegevoegd een wiskundige matrix uitbreidt. De data van de verschillende sensoren komen in de regel niet altijd tegelijk bij de verwerkingseenheid aan. Bij veelgebruikte methoden kost dit onnodige rekenkracht.

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om geïsoleerde segmenten van de matrices te verwerken, die alleen overeenkomen met de sensor die op dit moment informatie geeft. Stel u voor dat door de grote hoeveelheid data meestal een grote matrix nodig is. Hierdoor neemt de benodigde rekenkracht snel toe. Met de nieuwe methode wordt rekenkracht bespaard. Aan boord van kleine robots en drones zijn de mogelijkheden voor grote rekeneenheden beperkt. Hier is het des te belangrijker om efficiënt te handelen.

Nog een positief neveneffect van de technologie is, dat het systeem modulair wordt. Het hoofdsysteem hoeft niet te weten welke sensormodules beschikbaar zijn, het hoeft alleen data-elementen te verwerken. Als deze functie eenmaal geïsoleerd is, is het ook gemakkelijker om sensoren toe te voegen, te vervangen of te verwijderen. De nieuwe lokatiebepalingstechnologie is daarom robuust, redundant en kan op veel gebieden van de robotica worden gebruikt.

Octrooi

Het octrooi is verleend door het Oostenrijkse octrooibureau. Voor de onderzoekers is dit een belangrijk element zodat onderzoek goed kan worden gedefinieerd en in praktijk kan worden gebracht. De drone-hub van de universiteit kijkt uit naar toekomstige samenwerking met de industrie.

Technologie zoals deze wordt al gebruikt in een aantal van branchegerelateerde onderzoeksprojecten. Zo lokaliseren de onderzoekers schoonmaakdrones voor schepen of testen ze Mars-drones in de Israëlische woestijn. Universität Klagenfurt biedt jonge, inventieve en gemotiveerde onderzoekers de juiste omstandigheden om hun innovatie te ondersteunen, van idee tot octrooitoekenning en toepassing.

Foto: PxHere