De TU Clausthal (Harzgebergte) en de nabij gelegen Universität Göttingen onderzoeken gezamenlijk de samenwerking tussen mens en robot.
‘Cognitief en Empathisch Intelligente Samenwerkende Robots - Keiko’ is de naam van het onderzoeksproject dat rond de jaarwisseling bij het Simulationswissenschaftlichen Zentrum van start ging. Het SWZ is een gezamenlijke interdisciplinaire onderzoeksfaciliteit. In het team gaan zes werkgroepen gedurende drie jaar verschillende aspecten van empathische robots onderzoeken.
Dergelijke robots kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Zelfrijdende auto's die de intenties van menselijke weggebruikers begrijpen en zich veilig tussen hen verplaatsen zijn bijvoorbeeld een bekende toekomstvisie. Ook in de maakindustrie is empathische samenwerking tussen mensen en collaborative robots (cobots) een belangrijk toekomstig thema voor digitale en duurzame productie. Tot nu toe hebben robots alleen goed gedefinieerde en repetitieve taken uitgevoerd, terwijl mensen flexibel kunnen handelen dankzij hun cognitieve vaardigheden en sociale intelligentie.
Het team van onderzoekers van beide universiteiten heeft zich tot doel gesteld cobots met empathische intelligentie te ontwikkelen. Ze moeten de intenties van mensen kunnen herkennen om flexibel, vooruitziend en veilig met hen samen te werken. Cobots zijn een belangrijke bouwsteen in de digitalisering van de industrie. Omdat de werkvelden van mens en machine in de toekomst steeds dichter bij elkaar komen te liggen, is het noodzakelijk om de robots inzicht te geven in menselijk gedrag.
Een cobot moet bijvoorbeeld in staat zijn om menselijk gedrag psychologisch te interpreteren en hun oplettendheid en het vermogen om de gemeenschappelijke taak te beheersen, te herkennen. Om dit doel te bereiken, kwam een team wetenschappers uit de informatica, elektrotechniek en natuurkunde en uit de psychologie samen in het project. Ze zullen een breed scala aan onderzoeksthema's behandelen, van vragen over sensortechnologie en klassieke robotbesturing tot psychologisch gedrag van mensen.
Voor de praktische implementatie van hun bevindingen staat de onderzoekers een state-of-the-art cobot ter beschikking. De robot, genaamd CoRa, werd voor het eerst ingezet in het kader van het SWZ-project Heterogene Man-Machine Teams (HerMes). Het samenwerkingsverband doet sinds 2019 in het kader van HerMes fundamenteel onderzoek naar het optimaliseren van mens-machine-interacties. Het KEIKO-project bouwt inhoudelijk voort op dit onderzoek.
Foto: TU Clausthal