Bezorging met drones vereist coördinatie

Fri Apr 26 2024

04 26

Bezorging met drones vereist coördinatie

11/01/2023

Door Ad Spjkers

Logistieke dienstverleners willen meer pakketten met drones gaan bezorgen. Maar hoe drukker het daarboven wordt, des te groter de noodzaak tot coördinatie.


     

Om het stadsverkeer te ontlasten, kijken met name bezorgbedrijven naar de derde dimensie: vervoer met onbemande drones. Het luchtruim boven de vereiste start- en landingsplaatsen - de zogenaamde vertiports - moet op een vergelijkbare manier worden bewaakt als op een grote luchthaven. Het onderzoeksproject IDEALS is gewijd aan de coördinatie van dergelijke vluchtoperaties. De kick-off van het project vindt plaats op 16 januari 2023 in Ingolstadt.

Transportroutes

In de toekomst zullen de routes van transportnetwerken via logistieke centra worden geleid die zijn uitgerust met vertiports voor het laden van luchtvracht vanuit autonome drones. De beperkte capaciteit van de vertiports zorgt voor een knelpunt in de vorm van een hoge dichtheid aan drones in hun luchtruim. Dit vereist automatische coördinatie voor veilige en efficiënte vluchten.

Als voorstudie onderzoekt het onderzoeksproject Ideals (Intelligente Drohnenkoordination für effiziente automatisierte Luftlogistik) de coöperatieve coördinatie in intelligente netwerken van meerdere, heterogene en autonome transportdrones voor start- en landingsoperaties op de vertiports van logistieke centra. Het project wordt gefinancierd door het Bundesministerium für Digitales und Verkehr.

Doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen van IDEALS zijn onder meer een haalbaarheidsstudie en risicovermindering voor vervolgonderzoek naar schaalbare technologieën voor geautomatiseerde logistiek door de lucht. Hiertoe worden gegevens over de vluchtuitvoering op het transportknooppunt verzameld en daaruit operationele en technische randvoorwaarden afgeleid. Voor hun uitvoering met behulp van op data gebaseerde technologieën, zoals robuuste navigatie met standaardsensoren en intelligente coördinatie van meerdere drones, moeten onderzoekbehoeften worden geïdentificeerd en innovatieve concepten moeten worden geformuleerd.

De consortiumleider van het onderzoeksproject is het Fraunhofer-Institut für Verkehrs- und Infrastruktursysteme (IVI) inDresden. De Technische Universität Ingolstadt (THI) treedt op als partner.

Ill.: Fraunhofer IVI