Samenwerking John Deere en DeLaval

Thu Nov 30 2023

11 30

Samenwerking John Deere en DeLaval

26/09/2023

Door Ad Spijkers

Het Amerikaanse John Deere en het Zweedse DeLaval vormen een strategisch partnerschap voor duurzame melkproductie. Met een sterke Nederlandse inbreng.


     

John Deere is een van de grote merken in tractoren, landbouw-, bouw-, landschap- en parkvoertuigen en werkt hard aan elektrificatie en autonome voertuigen. Het merk heeft zijn hoofdkwartier in Moline (270 km westelijk van Chicago). De officiële dealers in Nederland zijn Groenoord en Kraakman. DeLaval heeft het hoofdkwartier in Tumba (zuidwestelijk van Stockholm) en een Benelux-vestiging in Steenwijk. Het bedrijf levert een scala aan boederijbenodigdheden, waaronder melk- en voerrobots.

De in agritechniek gespecialiseerde concerns hebben hun inspanningen gebundeld om het Milk Sustainability Center (MSC) te creëren. Dit wordt een digitaal ecosysteem dat melkveehouders helpt de efficiëntie en duurzaamheid van hun activiteiten te verbeteren. Het ecosysteem zal openstaan voor partners om zich aan te sluiten. Het doel is boeren te voorzien van gegevens die nodig zijn voor een holistisch beeld van de zuivelactiviteiten.

Doelstelling

Melkveehouders zullen het Milk Sustainability Centre gebruiken om de efficiëntie van het nutriëntengebruik (NUE) voor stikstof-, fosfor-, kalium- en kooldioxide-equivalent (CO2e) te bewaken. Dit kan voor hun hele boerderij, specifieke velden of hun kudde. Het MSC zal ook gegevens verstrekken waarmee melkveehouders hun prestaties kunnen vergelijken met die van andere zuivelbedrijven. Zo kunnen ze belangrijke gebieden voor verbetering identificeren. MSC streeft ernaar melkveehouders te bedienen, onafhankelijk van merken landbouwmachines en veestapelmanagementsoftware.

De melkveehouderij is volgens John Deere momenteel misschien wel de meest complexe landbouwsector, zonder systeemintegratie tussen gewas- en dierprestaties. Melkveehouders gebruiken vaak vijf tot zeven verschillende, niet-gekoppelde softwareoplossingen om hun bedrijf te runnen. Met MSC kunnen melkveehouders hun emissies berekenen, benchmarken, simuleren en optimaliseren voor duurzame en winstgevende besluitvorming.

Volgens DeLaval zoeken melkveehouders naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en de duurzaamheid te verbeteren. Het Milk Sustainability Centre zal melkveehouders helpen hun doelen te bereiken en tegemoet te komen aan de groeiende behoeften van zuivelverwerkers, detailhandelaren, de overheid en uiteindelijk consumenten.

Dataverwerking

Als de boer daarvoor toestemming heeft gegeven, worden de gegevens van DeLaval Plus en het John Deere Operations Center automatisch naar het Milk Sustainability Center gehaald. De handmatige gegevensinvoer zal worden verminderd, waardoor een hoge gegevenskwaliteit wordt gegarandeerd. Uiteindelijk zal een heel bedrijfssysteem – percelen, koeien, werknemers, adviseurs, machines en andere activa – efficiënt samenwerken. Melkveehouders, adviseurs, dealers en andere partners kunnen ook worden uitgenodigd om hun gegevens in MSC te bekijken.

MSC is gebaseerd op de cloud voor desktop of mobiele apparaten, gebouwd en mogelijk gemaakt door Dairy Data Warehouse. Dit in Assen gevestigde bedrijf is al tien jaar actief en werkt al langer samen met DeLaval. Het bedrijf biedt dataoplossingen voor duurzame zuivel aan.

De eerste versie van MSC wordt in de zomer van 2024 uitgebracht in Noord-Amerika en geselecteerde landen van de Europese Unie en zal gratis zijn. Een premiumversie met uitgebreide mogelijkheden zal op een later tijdstip worden uitgebracht.

Foto: DeLaval